Delo na daljavo. Kaj pa varnost?

Delo na daljavo. Kaj pa varnost?

Čeprav marsikdo kar hrepeni po delu na delovnem mestu, pa nam razmere še naprej narekujejo, da omejimo neposredne stike s soljudmi. Vse več podjetij, ki jim narava dela to omogoča, je delovni proces zato v celoti ali pa vsaj delno preselilo domov. Če kdo meni, da lahko ob takem načinu dela pozabi na mnoge skrbi, s katerimi se mora ubadati sicer, se pošteno moti. Delo na daljavo s seboj namreč prinaša obilico varnostnih groženj.

O delu na daljavo smo že pisali, več si lahko preberete v blogu Delo od doma z Microsoft Teams: delajte oddaljeno brez občutka oddaljenosti.

Teledelo, zakaj že?

Pred izbruhom koronavirusa so bili glavni argumenti za njegovo vpeljavo nižanje stroškov in zmanjšanje vsakodnevnih delovnih migracij. Potem je tu večja prilagodljivost med delom in zasebnim življenjem, zaradi česar so teledelavci običajno bolj storilni. Kot rečeno, zdaj smo dobili nov, zelo prepričljiv razlog, da kar se da veliko dela razpršimo in preselimo izven pisarn.

Načinov je veliko.

Od preprostega deljenja podatkov s katero od spletnih storitev, VPN povezave do službenega sistema, veliko število podjetij pa ima svoje delovne procese že napeljane v oblak, v katerega se lahko prijavimo tudi od doma, ko in če nam administratorji to dovolijo.

Problem? Da, varnost.

Do tu vse lepo in prav, a množični prehod na delo prek povezave utegne postati resen varnostni problem. Nekateri uslužbenci se bodo namreč od doma povezovali v najbolj kritične dele sistema. Tudi če predpostavimo, da ima podjetje brezhibno varnostno politiko, ostaja kritična točka sama povezava, kadar na njej nimamo celostnega oz. end-to-end šifriranja.

Pa seveda uporabnikova stran povezave in njegova naprava. Tu je groženj več vrst: od šibkih gesel, slabo nastavljenega domačega usmerjevalnika, pa vse do zlobne kode, ki se je leta nabirala v sistemu.

Ocean računalniških virusov, ki nas zadnja leta obdaja, je do te mere nepredvidljiv, da je dovolj en sam nepremišljen klik, pa so v kratkem času okužene vse naprave v hiši. V poštnem predalu pa izsiljevalska pisma.

Spletni zlikovci prav tako izkoriščajo trenutne razmere in množično vzpostavljajo lažne spletne strani, povezane s koronavirusom, pri čemer prežijo na naivne iskalce informacij.

Načine, kako pred nevarnostmi obraniti podjetje, vključno z zaposlenimi, razkrivamo v blogu Kako se že danes kar najbolje zaščititi pred vdori v informacijsko okolje podjetja?.

Zlikovci na pohodu

Zato je v teh dneh ključno, da v gospodinjstvih vzpostavimo določene krizne varnostne ukrepe. Člani družine naj bodo seznanjeni z osnovami varnega brskanja, pregledovanja elektronske pošte in dobro je, da jim vsaj v osnovnih črtah razložimo, kako deluje socialni inženiring. Torej metode zlikovcev, s katerimi iz nas izvabijo kak podatek, denimo uporabniško ime, telefonsko številko ali pa celo geslo, ki jim nato koristi pri nečednem početju.

Najbolj pomembno je, da pri vzpostavitvi oddaljenega delovnega okolja sodelujejo strokovnjaki in da pri tem uporabimo profesionalna orodja in storitve. Skratka, v podjetju imate verjetno že vzpostavljeno kakovostno VPN povezavo, zato je najbolje, da uporabite kar to.

A ker živimo v eri, ko so se poslovna okolja preselila v oblak, delovna pa v brskalnik, boste do svojih delovnih orodij skoraj gotovo dostopali na ta način.

Zakaj pa ne bi zaupali stroki?

Microsoft Teams, ki ste ga mnogi doslej že s pridom uporabljali kot orodje za sodelovanje, je obenem odlično orodje za delo na daljavo. Zmogljivo, prilagodljivo, predvsem pa v tem primeru za varnost poskrbijo Microsoftovi strokovnjaki.

Elementi, kot je dvostopenjska avtentikacija, so že zadostna garancija, da boste v poslovne skrivnosti strmeli samo vi in ne še nekdo drug. Podatki so šifrirani v vsakem trenutku, tako med hrambo na strežniku, pretakanjem po povezavi in na domačem odjemalcu.

Potem je tu komunikacija, bistvo sodobnega poslovanja. Področje, kjer Teamsi v resnici blestijo. Omogočajo podrobno načrtovanje in organizacijo sestankov, kar pri delu na daljavo postane pomembno, saj si bodo v domačem okolju številni delo časovno organizirali drugače kot v običajni službi.

Za tiste, ki bi morebiti zgrešili pomemben posvet, lahko vse sestanke preprosto posnamemo in na koncu izdelamo samodejni prepis dogajanja, ki ga bodo manjkajoči lahko pozneje v miru analizirali. Funkcija je omogočena za kar petdeset svetovnih jezikov, med katerimi je tudi slovenščina. Delo na daljavo ima številne pozitivne učinke, a kot vse dobre stvari na tem svetu tudi kako slabo plat.

Jutranja kava s sodelavci

Denimo občutek izolacije po daljšem obdobju dela na ta način. Zato je pomembno, da so v Teamsih podprte tudi manj formalne oblike komuniciranja, kot je chat, ki bo v novih razmerah za silo nadomestil lahkotnejše jutranje pogovore ob kavnem avtomatu ter nekajkrat na dan znova povezal kolektiv. Video navodila za uporabo Teamsov vas pričakujejo v blogu Delo od doma z Microsoft Teams: delajte oddaljeno brez občutka oddaljenosti.

Vzemimo vse skupaj pozitivno!

Trenutne okoliščine so take, kot so. A iz njih lahko na dolgi rok izvlečemo tudi kaj pozitivnega. Tudi to, da smo naenkrat prisiljeni sodelovati v množičnem eksperimentu dela na daljavo, ki utegne dolgoročno vplivati na bodoča delovna razmerja.

Delavci bodo morda spoznali, da je tak način službe lahko tudi blagodejen za družinsko življenje, vodstva pa bodo izgubila predsodke, da ljudje doma kosijo trate in igrajo golf, namesto da bi premetavali službene številke.

Najpomembnejše pa je zavedanje, da obstaja način, zaradi katerega naše delo in življenje lahko tečeta dalje, ne da pri tem kogarkoli ogrožali.

 

Prosim za več informacij o vzpostavitvi varnega dela na daljavo »

 

Preverite, kako so skupek orodij Microsoft Teams vpeljali v uspešno in hitro rastoče proizvodno podjetje CNC P&K — PUŠNIK d.o.o.

Želim prebrati celotno študijo primera vpeljave rešitve MS Teams v proizvodnjo

 

Tukaj smo za vas

Zaupajte nam svoj e-mail naslov in z veseljem vas bomo obveščali o trendih in novostih s področjih sodobnih informacijskih tehnologij.


Skupini stroka.si, podjetju Stroka produkt d.o.o., izrecno dovoljujem obdelavo zgoraj navedenih osebnih podatkov za obveščanje o novicah, povezanih z aktualnim dogajanjem, dogodkih in ostalih pomembnih dosežkih Skupine stroka.si. Prav tako se strinjam s politiko varstva osebnih podatkov.