Microsoft Copilot kot ključ do produktivnosti

Microsoft Copilot kot ključ do produktivnosti

V nenehno razvijajočem se digitalnem okolju, podjetja nenehno iščejo orodja, ki povečujejo produktivnost in racionalizirajo delovne procese. Office 365, celovit nabor poslovnih aplikacij, je temelj za mnoge organizacije. Ravno zato je Microsoft razvil orodje Copilot, ki podjetjem in posameznikom predstavlja zmogljivega pomočnika, ki lahko sodelovanje in produktivnost dvigne na višjo raven.

Izvedenih je bilo že precej testiranj rešitve s strani Microsofta, v sklopu njih so o uporabi orodja ugotovili predvsem naslednje:

 • prihranek časa: uporabniki so s pomočjo Copilota prihranili povprečno 90 minut dela na teden,
 • višja produktivnost: 83 % jih je potrdilo, da so bili s pomočjo Copilota bolj produktivni,
 • manj administrativnega dela: 79 % ljudem je zmanjšal administrativna dela.

Kako Microsoft Copilot spreminja način dela

Copilot za Microsoft 365 je inovativno orodje, ki ga poganja umetna inteligenca in je zasnovano za pomoč uporabnikom v različnih Microsoftovih aplikacijah, vključno z aplikacijami Word, Excel, Outlook in PowerPoint. Inteligentni pomočnik izkorišča moč strojnega učenja za razumevanje uporabnikovega namena in konteksta ter zagotavlja dragocene predloge in avtomatizira ponavljajoča se opravila.

Nekatere izmed prednosti Microsoft Copilot orodja:

 • povečana produktivnost: Copilot z avtomatizacijo vsakdanjih opravil in ponujanjem inteligentnih predlogov znatno poveča produktivnost. Tako se lahko zaposleni osredotočijo na bolj strateške vidike svojega dela in povečajo ustvarjalnost ter inovativnost.
 • Učinkovito sodelovanje: s sistemom Copilot postane sodelovanje in komuniciranje v sklopu Microsoft 365 znatno lažje. Razume naravni jezik in kontekst besedila, kar omogoča nemoteno komunikacijo ter lažje sodelovanje med člani ekipe.
 • Pametnejše sprejemanje odločitev: uporabnikom pomaga pri sprejemanju informiranih odločitev, saj v realnem času zagotavlja ustrezne informacije in predloge. Ne glede na to, ali gre za analizo podatkov v Excelu ali pripravo predstavitve v PowerPointu, Copilot poskrbi, da imajo uporabniki na dosegu roke prave informacije.
 • Manjša delovna obremenitev in napake: Copilot z avtomatizacijo ponavljajočih se opravil ne prihrani le časa, temveč tudi zmanjša tveganje napak, povezanih z ročnim vnosom podatkov ali ustvarjanjem dokumentov. Posledica tega sta večja natančnost in zanesljivejši rezultati, kar prispeva k splošni operativni brezhibnosti.
 • Prilagodljivost v različnih panogah: zaradi svoje vsestranskosti je dragocen za podjetja v različnih panogah. Prilagodi se različnim delovnim procesom in postopkom (finance, trženje, zdravstvo, izobraževanje) ter tako poskrbi za potrebe vsakega sektorja.
 • Nenehno učenje in izboljšave: zasnovan je tako, da se uči iz interakcij z uporabniki in sčasoma nenehno izboljšuje svoje predloge. Ko zaposleni sodelujejo z asistentom, se ta vedno bolj prilagaja njihovim željam in delovnim vzorcem ter zagotavlja vedno bolj natančna in ustrezna priporočila.

Več o prihodnosti delovnih mest >

Konkretni primeri uporabe v Microsoft orodjih

 1.  Povzemanje Word dokumentov: Copilot lahko v Wordu povzame več strani dolge dokumente, pri čemer ohrani vse pomembne informacije. To omogoča uporabnikom, da hitro pridobijo bistvo dokumenta brez potrebe po branju celotnega besedila. Pri tem lahko uporabnik specifično določi točno določene specifike, ki so zanj pomembne in jih potrebuje pri povzemanju dokumenta.
 2. Povzemanje dolgih verig e-poštnih sporočil v Outlooku: dandanes se skoraj vsak posameznik v podjetju kdaj znajde v zadregi mnogih dolgih e-poštnih verig, bodisi po dopustu ali dnevu odsotnosti iz pisarne. Copilot lahko povzame ključne odprte zadeve vezane na posameznika in navede točke, ki jih je še potrebno dokončati. To uporabnikom pomaga, da ostanejo organizirani in se osredotočijo na zadolžitve, brez potrebe po branju dolgih verig sporočil med različnimi uporabniki.
 3. Hitro iskanje dokumentov in besedil: uporabnikom omogoča hitro iskanje dokumentov ali specifičnih besedil znotraj posameznih dokumentov v okolju Office 365. To je še posebej koristno v obdobjih, ko je potrebno obvladovati velike količine dokumentacije. Uporabniki preprosto vpišejo ključne besede, in Copilot takoj najde relevantne dokumente ali odseke, kar prihrani dragocen čas, ki bi ga sicer porabili za ročno iskanje informacij/dokumentov.
 4. Povzemanje sestankov in klicev: po zaključku sestankov ali klicev avtomatično ustvari podroben povzetek, ki vključuje ključne točke, odločitve in dodeljene naloge. To omogoča udeležencem, da hitro pridobijo informacije o sestanku brez potrebe po pregledovanju celotnih zapisnikov. Prav tako lahko Copilot identificira in opomni na ključne točke, ki zahtevajo nadaljnje ukrepanje, s čimer se izboljša sledenje projektov/nalog in zagotavlja, da so vsi člani ekipe na tekočem z dogovori in obveznostmi.

Kaj pa varnost?

Microsoft Copilot za M365 je nadgrajen sistem za obdelavo podatkov, pri tem pa za varnost podatkov in zasebnost uporabnikov skrbi na več ravneh:

 • zaščita poslovnih podatkov: podjetjem zagotavlja, da so njihovi poslovni podatki varno shranjeni. Uporabnik lahko namreč dostopa le do datotek, do katerih ima pravice dostopati v oblaku. S tem se prepreči nepooblaščen dostop do občutljivih informacij, saj Copilot ne more pridobiti podatkov, do katerih uporabnik sam nima dostopa.
 • Brez shranjevanja pogovorov: dandanes se vsa podjetja dobro zavedajo pomena zasebnosti pri komunikaciji. Microsoft Copilot v sklopu orodij 365 ne shranjuje pogovorov, kar zagotavlja, da komunikacija in poslovni pogovori uporabnika ostanejo zasebni ter zaupni.
 • Brez uporabe podatkov za učenje: pri delovanju v sklopu organizacij ne uporablja podatkov za učenje velikih podatkovnih modelov (LLM). To pomeni, da so podatki, ki jih uporabniki delijo v okviru svojih organizacij, varni in ne bodo uporabljeni za učenje LLM modelov ali za izboljšanje sistema brez njihovega izrecnega dovoljenja.

S takšnimi varnostnimi ukrepi se Microsoft zavezuje k zagotavljanju zaupnosti in varnosti poslovnih podatkov ter zasebnosti uporabnikov v skladu z najvišjimi standardi varstva podatkov. S tem uporabnikom omogoča brezskrbno sodelovanje in ustvarjanje v varnem okolju, obenem pa ostaja prilagodljiv ter odziven na spremembe regulativnih zahtev v prihodnosti.

Hitrejši procesi, večja učinkovitost

Učinkovitost je temelj uspešnega poslovanja, Microsoft Copilot pa je odličen pri avtomatizaciji delovnih tokov za povečanje produktivnosti. Power Automate osebam na vodilnih pozicijah omogoča, da avtomatizirajo ponavljajoča se opravila in tako sprostijo dragoceni čas za strateško usmerjene naloge. Ta agilnost delovnih tokov zagotavlja, da vaša organizacija ostane v ospredju konkurenčnega poslovnega okolja.

Copilot za skalabilno prihodnost

Microsoft nenehno vlaga v razvoj sistema Copilot, širi njegove zmogljivosti in integracijo z drugimi aplikacijami. Z razvojem tehnologij umetne inteligence lahko pričakujemo, da bo Copilot postal še bolj proaktiven in bo uporabnikom pomagal pri vse bolj kompleksnih opravilih. Orodje predstavlja pomemben korak naprej pri vključevanju tehnologij umetne inteligence v ekosistem Office 365. S svojo inteligentno pomočjo pri dokumentih, priporočilih za produktivnost, vpogledih v podatke in zmožnosti pametnih sestankov, Copilot uporabnikom omogoča pametnejše ter učinkovitejše delo. Z izkoriščanjem moči umetne inteligence povečuje produktivnost, izboljšuje kakovost vsebine, olajšuje odločanje na podlagi podatkov in omogoča nemoteno sodelovanje. V Sloveniji je trenutno na voljo samo v angleškem jeziku, do konca junija pa napovedujejo, da ga bo možno prvič preizkusiti tudi v slovenščini. Ker Microsoft nadaljuje z inovacijami, je prihodnost orodja zelo obetavna, organizacije pa se lahko veselijo, da bodo s tem zmogljivim orodjem umetne inteligence izkoristile še večjo vrednost svojih naložb v Microsoft 365.

Zaupajte nam svoj izziv >

Tukaj smo za vas

Zaupajte nam svoj e-mail naslov in z veseljem vas bomo obveščali o trendih in novostih s področjih sodobnih informacijskih tehnologij.


Skupini stroka.si, podjetju Stroka produkt d.o.o., izrecno dovoljujem obdelavo zgoraj navedenih osebnih podatkov za obveščanje o novicah, povezanih z aktualnim dogajanjem, dogodkih in ostalih pomembnih dosežkih Skupine stroka.si. Prav tako se strinjam s politiko varstva osebnih podatkov.