Z digitalno preobrazbo do ustvarjanja dodane vrednosti

Z digitalno preobrazbo do ustvarjanja dodane vrednosti

»Digitalna preobrazba je zelo širok pojem, ki si ga mnogi različno razlagajo. Sam ga razumem tako: prvič, da gre za vpeljavo naprednih tehnologij v podjetje, in drugič, da je posledica vpeljave teh tehnologij odpiranje novih poslovnih modelov ali optimizacija sedanjih.« je na vprašanje, kaj je digitalna preobrazba na kongresu podjetnikov savinjske regije v Braslovčah, odgovoril Nace Štruc, strokovnjak za digitalno transformacijo v Skupini stroka.si.

Pri internetu stvari (IoT) gre za povezovanje različnih naprav, na katerih so nameščeni pametni moduli oziroma senzorji, ki na podlagi različnih protokolov podatke s teh pošiljajo v skupno stičišče oziroma podatkovno bazo. »Naloga razvojnih podjetij, kot smo tudi mi, pa je, da te podatke obvladuje, se pravi s primerno tehnologijo učinkovito hrani, obdeluje in vizualizira, kar je lahko dobra podlaga za nadaljnje pametne analize strokovnjakov z določenega področja.« je dodal.

Kako zelo pomembna je digitalna preobrazba?

Vsa področja, ki so bila v ospredju prvega dela kongresa podjetnikov – od samooskrbe s hrano, učinkovite energetske porabe in trajnostnega razvoja –, potrebujejo digitalno preobrazbo. Ali merimo podatke z vseh naprav za energetiko ali za namakalne sisteme, brez tega v prihodnosti ne bo šlo več. Tako je na okrogli mizi z naslovom Digitalna transformacija podjetij oziroma proizvodnje, industrija 4.0 poudaril Sandi Markon, direktor in lastnik Skupine stroka.si ter moderator okrogle mize.

Na kongresu podjetnikov savinjske regije v Braslovčah so na okrogli mizi o digitalni preobrazbi podjetij oziroma proizvodnje in industriji 4.0, ki jo je vodil Sandi Markon, direktor in lastnik Skupine stroka.si, svoje misli strnili še: Samo Mirnik, izvršni direktor za proizvodnjo in informatiko, KLS Ljubno, Rok Prešeren, direktor organizacijske enote IKT in storitve omrežja, Telekom Slovenije, Nina Vrabelj, samostojna svetovalka v oddelku Strateški razvoj, Gospodarska zbornica Slovenije, Sabina Petrov, urednica projekta Tovarna leta, Časnik Finance, in Nace Štruc, strokovnjak za digitalno transformacijo v Skupini stroka.si.

Nace Štruc je opozoril še na en pomemben vidik digitalizacije. In sicer, da je zmanjševanje ogljičnega odtisa tesno povezano s sistemi za digitalno preobrazbo. »Že s preprostim senzorjem za temperaturo se da ugotoviti marsikaj. Denimo, kdaj so bila v prostoru odprta okna, kdaj so v prostor vstopili ljudje – vsak človek namreč oddaja nekaj vatov –, kdaj je delovala klimatska naprava ... Iz analiz in grafov, pripravljenih na temelju ekspertnega znanja, je nedvoumno vidno, kaj se je dogajalo,« je dodal.

 

Podrobnejšo vsebino in izjave vseh ostalih udeležencev okrogle mize o Digitalni transformaciji podjetij oziroma proizvodnje, industrija 4.0, ki jo je pripravila urednica portala, Sabina Petrov, si lahko preberete na portalu Tovarna leta.

 

 

Tukaj smo za vas

Zaupajte nam svoj e-mail naslov in z veseljem vas bomo obveščali o trendih in novostih s področjih sodobnih informacijskih tehnologij.


Skupini stroka.si, podjetju Stroka produkt d.o.o., izrecno dovoljujem obdelavo zgoraj navedenih osebnih podatkov za obveščanje o novicah, povezanih z aktualnim dogajanjem, dogodkih in ostalih pomembnih dosežkih Skupine stroka.si. Prav tako se strinjam s politiko varstva osebnih podatkov.