38. člen ZDavP-2 / Elektronsko obdelovanje podatkov

V Uradnem listu Republike Slovenije št. 94/12, z dne 10. 12. 2012, je bil objavljen Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o davčnem postopku (ZDavP-2F), ki je začel veljati naslednji dan po objavi, v pretežnem delu pa se je začel uporabljati 1. 1. 2013.

38. člen ZDavP-2 / Elektronsko obdelovanje podatkov opredeljuje:
Z novim osmim odstavkom 38. člena Zakona o davčnem postopku je določeno, da zavezanec za davek ne sme uporabljati takega programa ali naprave, ki omogoča brisanje, popravljanje ali kakršno koli spreminjanje izvornega zapisa podatkov, ne da bi bil izvorni zapis in vse poznejše spremembe podatkov shranjeni v napravi ali na drugem mediju, ki ga uporablja za elektronsko obdelovanje podatkov. Zavezanec za davek mora zagotoviti izpis izvornih podatkov in vseh sprememb izvornih podatkov, če je do takih sprememb prišlo. Nadalje je z novim devetim odstavkom 38. člena Zakona o davčnem postopku določeno, da proizvajalec oziroma dobavitelj računalniškega programa ali elektronske naprave ne sme zavezancem za davek zagotavljati ali omogočiti uporabe računalniškega programa ali elektronske naprave, ki v trenutku prodaje ali predaje na uporabo, s privzetimi nastavitvami omogoča brisanje, popravljanje ali kakršnokoli spreminjanje izvornega zapisa, shranjenega v napravi ali na drugem mediju, brez hrambe prvotnih podatkov in vseh poznejših sprememb.

PANTHEON je od različice 55.59.xx (december 2012) že pripravljen na ZDavP-2F, saj beleži spremembe zapisov. Z različico 55.60.xx (marec 2013) so pripravili tudi izpis in izvoz, skladen s predlogom pravilnika. Ko bo pravilnik dokončno objavljen, bodo na DataLabu takoj objavili popravek, ki bo omogočal izpis in izvoz dnevnika skladno z objavljeno verzijo.

Objava na OZS

Po internih, neuradnih informacijah iz MF in DURS bo uvedba pravilnika o izvajanju ZDavP-2F, ki predpisuje obliko dnevniškega izpisa, prestavljena s 1.5.2013 na 1.7.2013. Poudarjamo, da gre za pravilnik, od katerega je odvisna samo oblika izpisa in izvoza podatkov v trenutku davčne kontrole. Sam zakon je veljaven od januarja 2013!

Objava pravilnika v uradnem listu

Uporabnike StrokaPOS blagajne obveščamo, da je le-ta skladna z zakonom, ker ta program ne omogoča brisanja računov sam po sebi. Navodila za vklop loga sprememb v Pantheonu so v priponki (tako lahko tudi preverite, če imate log sprememb že vklopljen).

Za vse informacije in dodatno pomoč smo vam na voljo na spodnjih kontaktih:
Elektronska pošta: ccc@stroka.si
Telefon 1: 02 88 79 780
Telefon 2: 01 51 30 790

Priloge:
Navodila za log sprememb

Povezani članki:

Tukaj smo za vas

Zaupajte nam svoj e-mail naslov in z veseljem vas bomo obveščali o trendih in novostih s področjih sodobnih informacijskih tehnologij.


Skupini stroka.si, podjetju Stroka produkt d.o.o., izrecno dovoljujem obdelavo zgoraj navedenih osebnih podatkov za obveščanje o novicah, povezanih z aktualnim dogajanjem, dogodkih in ostalih pomembnih dosežkih Skupine stroka.si. Prav tako se strinjam s politiko varstva osebnih podatkov.