Katere rešitve obogatene resničnosti (AR) uporabiti pri optimizaciji proizvodnje?

Katere rešitve obogatene resničnosti (AR) uporabiti pri optimizaciji proizvodnje?

Veliko podjetij je potrebo po občutni preobrazbi poslovnih modelov oziroma digitalni transformaciji začutilo šele v zadnjem letu in pol, a gre v tem primeru za proces, ki je na obzorju že dalj časa. Na srečo so tukaj tehnologije, kot sta internet stvari (Internet of Things - IoT) in obogatena resničnost (Augmented Reality - AR), ki podjetjem omogočajo, da tranzicijo izpeljejo hitro in gladko.

V naših prejšnjih zapisih smo se v večji meri osredotočali na IoT, tokrat v središče pozornosti postavljamo AR. Čeprav marsikdo ob omembi obogatene resničnosti še vedno pomisli na krajšanje prostega časa in videoigre, pa ta pridobiva vse večjo veljavo tudi pri reševanju poslovnih izzivov. Kljub temu, da je uporabna na različnih področjih, se bomo omejili predvsem na proizvodnjo in vzdrževanje.

Zakaj obogatena resničnost (AR) v proizvodnji?

Obogateno resničnost (AR) poznamo kot vizualno in interaktivno metodo za predstavljanje digitalnih informacij v fizičnem okolju, ki med seboj povezuje zaposlene in prispeva k izboljšanju poslovnih rezultatov.

Vse lepo in prav, a kako si lahko v praksi z njo pomagajo proizvodna podjetja? Na kratko. Zaposlenim kombinacija digitalnih vsebin in resničnih delovnih okolij ponuja boljše možnosti za ustvarjanje in deljenje delovnih navodil, ki jih je za nameček mogoče enostavno uporabljati. Njena glavna naloga, da delavcem v proizvodnji dostavi pomembne informacije točno takrat, ko jih potrebujejo, in ne glede na to, kje se nahajajo.

Do optimizacije delovnih procesov s platformo PTC Vuforia

Prehod v industrijo 4.0 za podjetje vsekakor ni mačji kašelj, a sodobne platforme, ki so že zrele za uporabo v praksi, delo močno olajšajo. Slednje lahko preko storitev v oblaku začnete uporabljati takoj in se tako izognete dolgotrajni in težavni izdelavi rešitev na ključ.

Kot ponosni partner ameriškega velikana PTC lahko vašemu podjetju pri premagovanju poslovnih izzivov pomagamo s programsko opremo Vuforia. Ta je zgrajena na podlagi izkušenj iz različnih industrijskih panog, posledično pa omogoča dokaj preprosto implementacijo. Kljub temu, da so za njeno uporabo najbolj primerna pametna 3D očala, kot so Realware HMT-1 in Micorosft HoloLens, odlično deluje tudi na pametnih telefonih in tablicah. Za češnjo na torti oziroma za to, da se bo platforma v celoti prilagajala vašim potrebam in željam, seveda poskrbimo mi.

PTC-jevi platformi za AR zaupa že cela vrsta svetovno znanih podjetij (npr. Henkel, Fujitsu, Lego, Mercedez-Benz …), ki se jim lahko pridružite tudi vi. Vuforia je na voljo v kar 6 različicah, ki so namenjene optimizaciji različnih delovnih procesov. V nadaljevanju se bomo dotaknili dveh, ki po doslej opaženem v največji meri rešujeta izzive proizvodnih podjetij, ki stopajo na pot digitalne transformacije – Expert Capture in Chalk.

Vuforia Expert Capture: Zadržite znanje svojih najboljših strokovnjakov

Vuforia Expert Capture predstavlja najhitrejši in najpreprostejši način za zajemanje in deljenje znanja vaših strokovnjakov z ostalimi zaposlenimi. Strokovnjakom omogoča, da ustvarijo dinamična navodila po korakih v obliki standardnih operativnih postopkov (SOP), ki so sicer zapisani v obsežnih dokumentih.

Z uporabo AR boste usposabljanje popeljali na višjo raven, poenostavili vzdrževanje in poskrbeli, da se znanje ob menjavi kadra ne bo izgubilo. Ko je aplikacija vzpostavljena, je na vas le, da:
- hitro in enostavno zajamete posamezne delovne postopke z zornega kota zaposlenega, ne da bi to zmotilo njegovo delo;
- na določenih korakih ustavite proces in posebej opozorite na nevarnosti ali stvari, ki jih je mogoče spregledati;
- posnetke v trenutku delite z drugimi zaposlenimi.

Vse skupaj privede do cele vrste pomembnih izboljšav, kot so denimo večja hitrost in prilagodljivost delovne sile, zmanjšanje napak v delovnih procesih, višja raven varnosti in natančnosti ter hitrejše usposabljanje novih kadrov s povečano retencijo znanja napram klasičnim metodam.

Vuforia Chalk: Interaktivna asistenca v živo

Aplikacijo Vuforia Chalk lahko uporabljate posebej, prav tako pa se odlično dopolnjuje z Vuforio Expert Capture. Obogatena resničnost v povezavi s komunikacijo v živo zagotavlja hitro in učinkovito reševanje problemov s sodelovanjem med vašimi strokovnjaki in zaposlenimi na terenu. Izkazala se bo tudi ob odpravljanju težav pri strankah. 

Sodelovanje v praksi poteka nekako takole: 
- aplikacija delavca na terenu, ki se sreča s težavo, preko video klica poveže s strokovnjakom;
- delavec z aplikacijo, ki ponuja funkcijo zaznavanja posameznih predmetov, v objektiv svojega telefona, tablice ali pametnih očal zajame aktualno stanje;
- strokovnjak v resničnem času z risanjem po zaslonu in dodatnimi digitalnimi pripomočki delavcu pomaga razrešiti izzive in preda navodila za delo.

Moč Vuforie Chalk se skriva tudi v tem, da je še posebej primerna za uporabo v času, ko si prizadevamo za zmanjševanje medosebnih stikov. Z njeno pomočjo lahko zaplete, ki so poprej zahtevali obisk na lokaciji, razrešite kar na daljavo in se tako izognete neposrednim stikom, hkrati pa prihranite čas. Pozabiti ne gre niti na to, da prispeva h kakovostno opravljenim storitvam in spodbuja sodelovanje med različnimi ravnmi podjetja.

Krog se vedno zaključi pri zaposlenih

Posebno pozornost moramo vsekakor nameniti prevzemanju tehnologij s strani zaposlenih, h kateremu je potrebno pristopiti previdno in strokovno. Prav oni so namreč tisti, ki bodo orodja uporabljali, zato jim je slednja potrebno nazorno predstaviti, jih o upravljanju z njimi ustrezno izobraziti in jih prepričati, da jim bodo pri delu pomagala.

Tehnologija obogatene resničnosti se je v preteklosti kot uspešna izkazala zlasti zaradi tega, ker z novimi načini vodenja skozi delovne procese ne poskrbi le za to, da zaposleni postanejo boljši pri opravljanju nalog, pač pa jih hkrati bolje poveže s samim delom. Dobra novica je, da naše izkušnje kažejo, da so ljudje nad koristmi, ki jih omogoča tehnologija, povečini navdušeni. Verjamemo, da bo tako tudi v vašem podjetju.

 

Zaupajte nam svoj izziv na področju digitalne transformacije »

 

Tukaj smo za vas

Zaupajte nam svoj e-mail naslov in z veseljem vas bomo obveščali o trendih in novostih s področjih sodobnih informacijskih tehnologij.


Skupini stroka.si, podjetju Stroka produkt d.o.o., izrecno dovoljujem obdelavo zgoraj navedenih osebnih podatkov za obveščanje o novicah, povezanih z aktualnim dogajanjem, dogodkih in ostalih pomembnih dosežkih Skupine stroka.si. Prav tako se strinjam s politiko varstva osebnih podatkov.