Windows 10 na voljo že 29. julija

Windows 10 na voljo že 29. julija

Microsoft je danes postregel z informacijo o uradnem lansiranju novega operacijskega sistema Windows 10, ki bo tako na voljo 29. julija 2015.

Gre za precej izboljšano verzijo sistema, kot ga poznamo do sedaj in vključuje mnogo novih funkcij. Prinaša nam enotno uporabniško izkušnjo, ne glede na vrsto naprave, ki jo uporabljamo.

Novi Windows 10 bo na voljo v sedmih različicah. Prinaša novosti, kot so povsem novi brskalnik Edge, ki bo nadomestil Internet Explorer (ob izidu bosta prisotna oba brskalnika) in digitalno asistentko Cortano, ki je poznana že na Windows telefonih. Operacijski sistem bo preglednejši, saj so mu vrnili izboljšan meni "Start", ki smo ga pogrešali v Windows 8. Windows 10 bo mišljen kot storitev, kar bo omogočalo lažje dodajanje posameznih funkcij in funkcionalnosti, brez čakanja na novo izdajo. Vgrajenih bo več namizij, kar omogoča lažjo večopravilnost pri delu z aplikacijami, dodan bo center za obvestila. Vanj bo vgrajena tudi aplikacija Xbox Live, ki bo omogočala večjo povezljivost konzole z drugimi napravami in igranje Xbox iger na računalniku, prenosniku ali tablici. Omogočeno bo tudi povezovanje windows telefona z zunanjim monitorjem ter ga takouporabljati kot računalnik. Izboljšana bo varnost operacijskega sistema, posodobitve bodo na voljo takoj ob izdaji le-teh, v Enterprise verzijah pa bo možno vklopiti dvostopenjsko verifikacijo (poznano kot 2FA).

Operacijski sistem bo tekel tako na računalnikih, kot na tablicah in pametnih telefonih. Sistemske zahteve bodo dokaj minimalne – procesor s hitrostjo vsaj 1Ghz, 1 GB pomnilnika (za 32 bit različico) oz. 2 GB (za 64 bit različico), 16 GB prostora na disku in grafična kartica, ki podpira vsaj DirectX 9. Izdajo z imenom IoT (Internet of Things) bo možna namestitev na mini računalnik Rasberry Pi.

Uporabniki, ki imajo trenutno licenčne Windows 7, 8 ali 8.1 bodo imeli 1 leto možnost brezplačne nadgradnje na Windows 10. Cene trenutno še niso znane.

Več o prihajajočem Windows 10 si lahko preberete tudi na: http://blogs.windows.com/

V kolikor želite biti na tekočem tudi o ostalih novostih, se prijavite na naše e-novice preko spodnje povezave

Prijavi se na e-novice Skupine stroka.si »

Povezani članki:

Tukaj smo za vas

Zaupajte nam svoj e-mail naslov in z veseljem vas bomo obveščali o trendih in novostih s področjih sodobnih informacijskih tehnologij.


Skupini stroka.si, podjetju Stroka produkt d.o.o., izrecno dovoljujem obdelavo zgoraj navedenih osebnih podatkov za obveščanje o novicah, povezanih z aktualnim dogajanjem, dogodkih in ostalih pomembnih dosežkih Skupine stroka.si. Prav tako se strinjam s politiko varstva osebnih podatkov.