Kibernetski napadi v vzponu: kako se zaščititi v digitalnem svetu?

Kibernetski napadi v vzponu: kako se zaščititi v digitalnem svetu?

Vse več kibernetskih napadov

Kibernetski napadi so zlonamerna dejanja, pri katerih posamezniki ali skupine napadalcev izvedejo kibernetski napad na podjetja z izpopolnjenimi orodji. Najpogosteje so cilj napada osebni računalniki, računalniška omrežja, informacijska infrastruktura in informacijski sistemi.

Kljub napredovanju in možnosti informacijske infrastrukture pa se število napadov iz leta v leto stopnjuje. Po podatkih Sl-CERT je bilo v Sloveniji v letu 2022 zabeleženih 4123 kibernetskih incidentov, kar je za ogromnih 30 odstotkov več kot leto prej. Vir: https://www.cert.si/

Najpogostejše grožnje v kibernetskem prostoru vključujejo:

1. Phishing napadi - pošiljanje lažnih sporočil in poskus pridobitve osebnih podatkov uporabnikov (gesla, številke kreditnih kartic …).

2. Zlonamerna programska oprema - virusi, trojanski konj, črvi in druge oblike zlonamerne programske opreme, ki se lahko namestijo na računalniške sisteme brez dovoljenja uporabnika in omogočajo napadalcem dostop do podatkov ali nadzor nad napravo.

3. Izsiljevalski virusi (ransomware) - preprečitev dostopa do podatkov ali naprav in zahtevanje odkupnine za njihovo sprostitev.

Napadi postajajo vse bolj kompleksni in so v prihodnosti neizbežni. Pričakujejo se še hitrejši in bolj simultani napadi, ki bodo lahko usmerjeni na celotno infrastrukturo ali celo države. Za tovrstne napade bo potrebno vedno manj kompetenc in znanja, saj se pri le-teh koristijo algoritmi UI in strojno učenje.

Kako so se zaščitili v podjetju Stroj?

Na udaru predvsem mala in srednje velika podjetja

V kar 78 % vseh obravnavanih incidentov z izsiljevalskimi virusi lansko leto je bil tarča napada poslovni subjekt. Vir: https://www.cert.si/

Dober primer je ena od najpogostejših groženj, virus trojanski konj, ki je vrsta zlonamerne programske opreme. Običajno se skrije v priponki e-poštnega sporočila ali datoteki za brezplačen prenos, nato pa se prenese v uporabnikovo napravo, kar predstavlja neposredno grožnjo kibernetski varnosti. Če kibernetska varnost ni urejena, imajo napadalci lažji dostop do sistemov. Pridobijo lahko dostop do sistemov podjetja, vohunijo za dejavnostmi uporabnikov in kradejo občutljive podatke.

Mala in srednje velika podjetja navadno nimajo zadostne tehnične zaščite in prenizko ozaveščenost zaposlenih, zaradi česar so posledično najbolj izpostavljena prevaram.

Razlogi za izpostavljenost malih in srednje velikih podjetij:

1. Pomanjkanje varnostne ozaveščenosti – prenizka ozaveščenost zaposlenih vodi v to, da se pogosto ne zavedajo potreb po ustrezni varnostni infrastrukturi in praksah ter ne spremljajo ustreznih ukrepov.

2. Slaba infrastruktura in neposodobljena programska oprema – zaradi nerednega posodabljanja programske opreme infrastruktura ne ponuja ustrezne varnosti, kar olajša vdore v sisteme.

3. Povezave – mala in srednja podjetja običajno sodelujejo z večjimi podjetji, zato lahko postanejo tarča napada posredno preko svojih partnerjev, ker omogočajo lažji dostop do večjih sistemov

4. Ciljna izbira – velika podjetja imajo običajno več varnostnih ukrepov in služb za kibernetsko varnost, kar napade dela bolj kompleksne in težje izvedljive

 Rešitev Microsoft 365 za zaščito podatkov (VIDEO)»

Kibernetska varnost rešuje

Skrb za kibernetsko varnost bi danes morala biti prioriteta vsake organizacije in posameznika.

Najboljše prakse kibernetske varnosti vključujejo:

1. Posodabljanje programske opreme

2. Močna gesla in dvofaktorska avtentikacija

3. Izboljšanje ozaveščenosti z izobraževanji in usposabljanji

4. Redno varnostno kopiranje podatkov

5. Uporaba požarnih zidov in varnostnih rešitev (antivirusni programi)

6. Sistematično spremljanje

Več o informacijski varnosti in infrastrukturnih rešitvah»

Tehnološke rešitve za reševanje varnostnih težav so vsako leto boljše. Številne izmed teh uporabljajo umetno inteligenco in avtomatizacijo za samodejno zaznavanje in zaustavljanje napadov brez človeškega ukrepanja. Druge omogočajo lažje razumevanje dogajanja v okolju z uporabo analitike in vpogledov. Pridobite celosten vpogled v svoje okolje in odpravite nevarnosti s celovitimi rešitvami za kibernetsko varnost.

V Skupini stroka.si vam nudimo nadzor nad vašim IT okoljem, celovito upravljanje informacijskega okolja in učinkovito informacijsko varnost.

Zaupajte nam svoj izziv»

V kolikor si želite brezskrbno delovanje vašega podjetja in vaših zaposlenih nam svoj izziv zaupajte na tel. št. 02 88 79 780 ali e-poštnem naslovu: ccc@stroka.si.

Tukaj smo za vas

Zaupajte nam svoj e-mail naslov in z veseljem vas bomo obveščali o trendih in novostih s področjih sodobnih informacijskih tehnologij.


Skupini stroka.si, podjetju Stroka produkt d.o.o., izrecno dovoljujem obdelavo zgoraj navedenih osebnih podatkov za obveščanje o novicah, povezanih z aktualnim dogajanjem, dogodkih in ostalih pomembnih dosežkih Skupine stroka.si. Prav tako se strinjam s politiko varstva osebnih podatkov.