[INOVATIVNA UČILNICA] Na Osnovni šoli Spodnja Šiška razvijajo spretnosti in znanja 21. stoletja

[INOVATIVNA UČILNICA] Na Osnovni šoli Spodnja Šiška razvijajo spretnosti in znanja 21. stoletja
Ljubljana, november 2017 – Razvoj sodobnih tehnoloških orodij je veliko hitrejši od razvoja metod poučevanja. Izobraževanje prihodnjih generacij z izključevanjem sodobne tehnologije zagotovo ni smiselno, saj lahko ta učiteljem na številnih področjih koristi pri predajanju znanja in lažjem motiviranju učencev za razširjanje obzorij. To vizijo so s projektom Inovativna učilnica začeli uresničevati v Osnovni šoli Spodnja Šiška. 

Vodstvo Osnovne šole Spodnja Šiška je prepoznalo pomembnost vključevanja najsodobnejše tehnologije v izobraževalni proces. Svojim učencem je želelo zagotoviti digitalno opismenjevanje in v njih vzbuditi željo do učenja z uporabo sodobnih metod poučevanja. Želja po razvoju spretnosti in znanj 21. stoletja je v povezavi z Microsoftovo strategijo na področju šolstva pripeljala do projekta Inovativna učilnica, ki je zaživel to jesen. Pri izvedbi projekta pod pokroviteljstvom Microsofta sta sodelovali podjetji Gambit trade in Skupina stroka.si.


Image
»Delovanje družbe in trg dela bosta čez 15 let zagotovo drugačna kot danes. Zato moramo naučiti otroke, da bodo znali živeti v svetu, ki bo deloval na pretežno digitalni način. Moramo jih naučiti, da si zastavijo problem in potem znajo poiskati rešitev,« je ob predaji inovativne učilnice povedal ravnatelj Osnovne šole Spodnja Šiška Franci Hočevar.

 

Za vzpostavitev inovativne učilnice je vodja projekta, podjetje Gambit trade, zagotovilo 32 tablic Lenovo Miix 310. Tablice so opremili z brezplačnimi licencami za izobraževalno različico igre Microsoft Minecraft: Education Edition za vso šolo. Poskrbeli so tudi za licence za storitev Microsoft Intune for Education za upravljanje tablic za eno leto. V Skupini stroka.si pa so na tablice namestili vso programsko opremo in operacijski sistem Windows 10 Pro ter poskrbeli za implementacijo Microsoft InTune, ki omogoča oddaljen nadzor nad tabličnimi računalniki in zagotavlja varno delo otrok prek spleta. Na koncu so poskrbeli še za prenos tehničnega znanja. 

In kaj to pomeni v praksi?  

Orodje Intune for Education učiteljem omogoča, da na vseh tablicah hkrati odprejo določen program ali datoteko, s čimer uporaba tablic pri pouku poteka hitro in brez zapletov. Najbolj zanimiv del projekta je Minecraft: Education Edition, izobraževalna različica ene najbolj priljubljenih računalniških iger vseh časov, ki jo z velikim uspehom uporablja vse več šol po vsem svetu, saj spodbuja učenje skozi igro. Učitelji na Osnovni šoli Spodnja Šiška bodo z njo ustvarjali lastne vsebine in tako snov predstavili na bolj zanimiv način. 

Učitelji in učenci bodo v sklopu inovativne učilnice uporabljali tudi priljubljeno programsko opremo Office 365 for Education, ki ponuja številne možnosti za skupinsko delo in komunikacijo

Učiteljice na Osnovni šoli Spodnja Šiška, ki so v preteklih tednih začele z uporabo tablic pri pouku, poročajo o izjemno pozitivnih prvih vtisih. Že na začetku se je izkazalo, da tablice spodbujajo motivacijo in zabavno učenje. Otroci bi vsako uro delali na tablicah, saj jim je delo z njimi zabavno, in sploh ne opazijo, da na njih počnejo podobne stvari kot v zvezku. 

Trenutno tablice pri pouku uporabljajo starejši učenci, sčasoma pa bodo prišle tudi do mlajših. Uporabljali jih bodo pri vseh tistih šolskih dejavnostih, pri katerih bo vodstvo šole ocenilo, da smiselno dopolnjujejo in bogatijo predpisani učni načrt. Ker del učiteljev še ni tako domač s tablicami, se je šola povezala z Osnovno šolo Dobje. Na tej šoli že dlje časa uporabljajo tablice in druge digitalne rešitve, zato so kot pravi digitalni mojstri organizirali predajo izkušenj in dobrih praks. Zaposleni v Osnovni šoli Spodnja Šiška so tako dobili odlično priložnost, da se na delavnicah spoznajo z novo tehnologijo. 

Inovativno učilnico z odobravanjem sprejemajo tudi predstavniki staršev, saj tudi oni pri otrocih opažajo porast navdušenja nad šolo in projekt ocenjujejo kot dodano vrednost za učni proces. Prednost projekta tako ni le priprava na svet prihodnosti, ampak sta pomembna tudi radovednost in veselje do učenja, ki ju inovativna učilnica v otrocih vzbuja že danes.

 

Tukaj smo za vas

Zaupajte nam svoj e-mail naslov in z veseljem vas bomo obveščali o trendih in novostih s področjih sodobnih informacijskih tehnologij.


Skupini stroka.si, podjetju Stroka produkt d.o.o., izrecno dovoljujem obdelavo zgoraj navedenih osebnih podatkov za obveščanje o novicah, povezanih z aktualnim dogajanjem, dogodkih in ostalih pomembnih dosežkih Skupine stroka.si. Prav tako se strinjam s politiko varstva osebnih podatkov.