[POBUDA] ZA transparentnost plač s preglednimi bančnimi izpiski

[POBUDA] ZA transparentnost plač s preglednimi bančnimi izpiski

V SBC – Klubu slovenskih podjetnikov so začeli z novo akcijo ZA transparentnost plač, ki se ukvarja s preglednostjo bančnih zapiskov. Na ta način nameravajo doseči, da zaposleni s pregledom 5 ključnih podatkov na vrhu plačnih izpiskov hitro ugotovijo, koliko so pravzaprav zaslužili v celoti, koliko od tega so plačali davkov in prispevkov, koliko so prejeli neto plače ter koliko so prispevali za bodočo pokojnino in zdravstvo.

V podjetjih se pogosto srečujemo s primeri, da zaposleni pravzaprav ne vedo, koliko v resnici zaslužijo in koliko za njihovo plačo nameni podjetje (celoten znesek plače z vsemi prispevki in davki). Ker so plačni izpiski polni številk, pogosto pogledajo le prihodek na osebnem računu. Posledično je zavedanje, koliko plačujejo za posamezne javne storitve, zelo slabo.

V SBC – Klubu slovenskih podjetnikov so v programu ZA prodorno Slovenijo zapisali, da si želijo preglednih podatkov na vrhu plačnih izpiskov delojemalcev. Razlogov za to je več:

1. Da se iz ključnih podatkov na vrhu plačnega izpiska jasno vidi, koliko je podjetje izplačalo za plačo zaposlenega v celoti (z vsemi prispevki in davki, brez povračila za prehrano in prevoz) in kolikšen zaslužek je zaposleni dejansko zaslužil.

2. Da zaposlenemu bolj pregledno pokažemo razliko med celotnim zneskom plače in izplačano neto plačo na osebnem računu.

3. Da posebej izpostavimo dve ključni postavki pri prispevkih:

Koliko zaposleni skupaj odšteje za svojo bodočo pokojnino.

Koliko zaposleni skupaj odšteje za zdravstvo oziroma potencialno zdravljenje.

 

V Skupini stroka.si z veseljem podpiramo dobre pobude. Ob tem verjamemo tudi, da je v interesu tako podjetij kot tudi zaposlenih, da slednji bolje razumejo svoje plačne izpiske.

Vabimo vas, da za več informacij o akciji obiščete spletno stran Kluba slovenskih podjetnikov.

Povezani članki:

Tukaj smo za vas

Zaupajte nam svoj e-mail naslov in z veseljem vas bomo obveščali o trendih in novostih s področjih sodobnih informacijskih tehnologij.


Skupini stroka.si, podjetju Stroka produkt d.o.o., izrecno dovoljujem obdelavo zgoraj navedenih osebnih podatkov za obveščanje o novicah, povezanih z aktualnim dogajanjem, dogodkih in ostalih pomembnih dosežkih Skupine stroka.si. Prav tako se strinjam s politiko varstva osebnih podatkov.