Pomembni roki - Zakon o dostopnosti spletišč in mobilnih aplikacij

Pomembni roki - Zakon o dostopnosti spletišč in mobilnih aplikacij

Z 11. 5. 2018 je v veljavo vstopil Zakon o dostopnosti spletišč in mobilnih aplikacij (ZDSMA), ki se uporablja za državne organe, organe samoupravnih lokalnih skupnosti in osebe javnega prava po zakonu, ki ureja javno naročanje. Njegov namen je zagotoviti dostopnejša spletišča in mobilne aplikacije za vse uporabnike, še zlasti za tiste z različnimi oblikami oviranosti, ter tako povečati digitalno vključenost ranljivih skupin.

Spletišča in mobilne aplikacije morajo izpolnjevati naslednje zahteve glede dostopnosti:

  • informacije in uporabniški vmesniki morajo biti uporabnikom predstavljeni na načine, ki jih lahko zaznajo;
  • zagotoviti je treba delujoče uporabniške vmesnike in navigacijo;
  • informacije, povezane z uporabniškim vmesnikom, in njegovo delovanje morajo biti razumljivi;
  • vsebina mora biti dovolj robustna, da jo je mogoče zanesljivo razlagati z različnimi uporabniškimi agenti, tudi s podpornimi tehnologijami, kar pomeni, da imajo uporabniki vedno dostop do vsebine, tudi z naprednimi tehnologijami.

Zakon se za prilagoditev spletišč, objavljenih pred 23. septembrom 2018, začne uporabljati 23. septembra 2020, za mobilne aplikacije 23. junija 2021, za druga spletišča pa je v veljavi od 23. septembra 2019.

Več informacij o Zakonu o dostopnosti spletišč in mobilnih aplikacij lahko najdete tukaj.

V primeru dodatnih vprašanj oz. pomoči v povezavi z implementacijo vsebine, prilagojene za uporabnike z različnimi oblikami oviranosti, smo vam na voljo na elektronskem naslovu ccc@stroka.si in telefonski številki 02 88 79 780.

Tukaj smo za vas

Zaupajte nam svoj e-mail naslov in z veseljem vas bomo obveščali o trendih in novostih s področjih sodobnih informacijskih tehnologij.


Skupini stroka.si, podjetju Stroka produkt d.o.o., izrecno dovoljujem obdelavo zgoraj navedenih osebnih podatkov za obveščanje o novicah, povezanih z aktualnim dogajanjem, dogodkih in ostalih pomembnih dosežkih Skupine stroka.si. Prav tako se strinjam s politiko varstva osebnih podatkov.