[POMEMBNO] Potek veljavnosti digitalnih potrdil za davčne blagajne

[POMEMBNO] Potek veljavnosti digitalnih potrdil za davčne blagajne

Od uvedbe davčnih blagajn mineva že 5 let. To hkrati pomeni tudi, da bo obdobje veljavnosti namenskega digitalnega potrdila za davčno potrjevanje računov mnogim uporabnikom te storitve kmalu poteklo. 

Uporabnikom davčnih blagajn se bo v novembru začela iztekati veljavnost namenskih digitalnih potrdil za davčno potrjevanje računov (veljavnost poteče po 5 letih). Prvi uporabniki so jih namreč začeli pridobivati novembra 2015, torej dva meseca pred začetkom uvedbe davčnih blagajn. FURS ob tem sporoča, da bo v novembru 2020 veljavnost digitalnih potrdil za davčno potrjevanje računov poteklo 5.840, v mesecu decembru pa kar 29.500 uporabnikov.

Na potek veljavnosti namenskega potrdila za davčne blagajne bodite še posebej pozorni vsi, ki uporabljate Stroka SBG POS blagajno ali davčno blagajno znotraj PANTHEON-a, in tisti, ki kako drugače davčno potrjujete gotovinske račune.

Kaj se zgodi v primeru, da vam poteče digitalno potrdilo?

Davčno potrjevanje po poteku veljavnosti digitalnega potrdila, ki ga trenutno uporabljate, ne bo več mogoče. Z drugimi besedami to pomeni, da boste v prekršku pri davčnem potrjevanju računov. Vsem uporabnikom zato priporočamo, da namensko digitalno potrdilo zamenjate čim prej oziroma še pred njegovim potekom.

Kako je mogoče pridobiti novo namensko digitalno potrdilo?

  1. Prek portala eDavki vložite Zahtevek za pridobitev namenskega digitalnega potrdila za izvajanje postopka davčnega potrjevanja računov, ki se imenuje DPR-PridobitevDP.
  2. Po vložitvi zahtevka na osebni del portala eDavki prejmete referenčno številko in geslo za prevzem namenskega certifikata.
  3. Prejeto referenčno številko in geslo nato vnesete v poseben portal za prevzem namenskega digitalnega potrdila na spletni strani Ministrstva za javno upravo (MJU).
  4. Po vnosu omenjene referenčne številke in gesla na portal MJU lahko na tem istem portalu prevzamete namensko digitalno potrdilo v obliki ».p12« datoteke.
  5. Omenjeno potrdilo (».p12« datoteko) nato namestite v program davčne blagajne.

Za dodatno pomoč smo dosegljivi na elektronskem naslovu ccc@stroka.si ali telefonski številki 02 88 79 780.

Tukaj smo za vas

Zaupajte nam svoj e-mail naslov in z veseljem vas bomo obveščali o trendih in novostih s področjih sodobnih informacijskih tehnologij.


Skupini stroka.si, podjetju Stroka produkt d.o.o., izrecno dovoljujem obdelavo zgoraj navedenih osebnih podatkov za obveščanje o novicah, povezanih z aktualnim dogajanjem, dogodkih in ostalih pomembnih dosežkih Skupine stroka.si. Prav tako se strinjam s politiko varstva osebnih podatkov.