Poslovni dogodek Dobro jutro sosed v prostorih Skupine stroka.si

Poslovni dogodek Dobro jutro sosed v prostorih Skupine stroka.si

V sredo, 9. 3. 2022, smo v naših prostorih gostili poslovni dogodek Dobro jutro sosed za Dravsko dolino, ki poteka v organizaciji Koroške gospodarske zbornice in združuje podjetnike iz občin Radlje ob Dravi, Vuzenica, Muta, Podvelka, Ribnica na Pohorju ter Dravograd. 

Na dogodku se nam je pridružil tudi minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek, ki je skupaj s predstavniki ministrstva obiskovalcem predstavil razvojne spodbude v letu 2022, prav tako pa je bil na voljo za njihova vprašanja.

Po uvodnih besedah našega direktorja in lastnika Sandija Markona, ki je predstavil pristop in razvojno usmerjenost Skupine stroka.si ter usklajenost z nacionalno strategijo 2021–2030, so bile orisane še aktualne aktivnosti Koroške gospodarske zbornice. V drugem delu smo goste popeljali po našem oddelku za digitalni tisk, ki deluje kot demo center za digitalno transformacijo. Naši zaposleni so jih pričakali na otočkih, kjer so predstavili praktične primere uporabe tehnologij interneta stvari (IoT) ter virtualne (VR) in mešane resničnosti (AR), hkrati pa demonstrirali avtomatizacijo procesov digitalnega tiska.

Razvojna usmerjenost Skupine stroka.si

V Skupini stroka.si od leta 2015 naprej stremimo k cilju postati vodilni partner na področju digitalne transformacije v Sloveniji. Za ta korak smo se odločili z namenom izkoriščanja svojega inovativnega potenciala, oblikovanega na podlagi poznavanja trga in prepoznanih izzivov – tako zunanjih kot notranjih.

Skladno z opisanim smo vzpostavili samostojni oddelek DCC, ki je usmerjen v raziskave in razvoj inovativnih rešitev. Znanja in izkušnja že več let krepimo v okviru številnih projektov in na naslednjih na tehnologijah:
- umetna inteligenca (AI) in strojno učenje (ML),
- razširjena resničnost (XR),
- IoT in Big Data (zajem hranjenje in obdelava podatkov, koriščenje Azure oblačnih storitev) – pametna/prediktivna analitika, prediktivno vzdrževanje,
- Blockchain (infrastruktura in pametne pogodbe),
- Low-code to no-code (konvergenca znanj in tehnologij),
- 5G,
- kvantno računalništvo.

Prilagodljiv pristop za zadovoljstvo strank in optimalne rezultate

Glede na to, da na zgodbo digitalne transformacije vpliva več dejavnikov, smo v podjetju pripravili rešitev strokaDT platform - gre za platformo za vzpostavitev rešitev digitalne transformacije. Njena osnovna cilja sta maksimalna fleksibilnost in prilagodljivost. Tako imamo v osnovi dve možni poti pri zajemu, obdelavi, shranjevanju in vizualizaciji podatkov:

- koriščenje Azure infrastrukture, kar glede na dosedanje izkušnje priporočamo vsem strankam, ki bi želele podatke zbirati iz večje količine naprav (t.i. scenarij “smart connected products”). V prvi vrsti nam omogoča preprosto skaliranje vseh virov - v primeru potreb po dodatni računski moči.

- strokaDT “on premises” platform, ki je koristna zlasti, če želite iz takšnih ali drugačnih razlogov ostati na lastni strežniški infrastrukturi. Omenjeno priporočamo v primeru, da se podatki zbirajo npr. iz proizvodne linije ali celotne proizvodnje na posamezni lokaciji. 


strokaDT platform - platforma za vzpostavitev rešitev digitalne transformacije

Naj poudarimo še, da je seveda mogoče izbrati tudi ustrezno kombinacijo obeh pristopov (t.i. hibridni pristop).

Predlagamo, da nas za več informacij o sami platformi kontaktirate in z veseljem vam bomo predstavili vse možnosti.

strokaDT API - ključno orodje za pospeševanje digitalne transformacije v organizacijah

V Skupini stroka.si smo prav tako razvili orodje StrokaDT API, ki je namenjeno integraciji storitev za konvergenco različnih tehnologij in tehnoloških sistemov. V praksi gre za omogočanje povezljivosti za najbolj pogoste sisteme v naboru določenega podjetja.

Tako imamo npr. predpripravljene metode za integracijo z ERP sistemi, CRM sistemi, IoT napravami, itd. Zasnova je modularna, kar pomeni, da v primeru, da določena metoda ne obstaja, lahko le-to naknadno implementiramo. Posledično se vsi sistemi povezujejo skozi enotno točko, ki skrbi za preoblikovanje in čiščenje podatkov ter izmenjavo v enem izmed standardnih formatov.


Prikaz delovanja orodja strokaDT API

Usklajenost z nacionalno strategijo 2021–2030

Področja, ki tvorijo našo razvojno strategijo, se povsem skladajo z nacionalno strategijo digitalne transformacije gospodarstva 2021-2030. Njen namen je postaviti usmeritve za podporo nadaljnjemu razvoju in preobrazbi slovenskega gospodarstva, posebej malih in srednje velikih podjetij, ki predstavljajo 99,8 % slovenskega gospodarstva. V ospredje postavlja krepitev vloge naprednih digitalnih tehnologij (avtomatizacija in robotizacija, umetna inteligenca, internet stvari, podatki in podatkovna analitika, blockchain, kvantno računalništvo …).

Vabimo vas, da si v prilogi ogledate dokumenta izvedbe strategije digitalne transformacije 2021-2030 in možnih kazalnikov za podjetja.

 

Documents to download

Tukaj smo za vas

Zaupajte nam svoj e-mail naslov in z veseljem vas bomo obveščali o trendih in novostih s področjih sodobnih informacijskih tehnologij.


Skupini stroka.si, podjetju Stroka produkt d.o.o., izrecno dovoljujem obdelavo zgoraj navedenih osebnih podatkov za obveščanje o novicah, povezanih z aktualnim dogajanjem, dogodkih in ostalih pomembnih dosežkih Skupine stroka.si. Prav tako se strinjam s politiko varstva osebnih podatkov.