Digitalna preobrazba s pomočjo avtomatizacije

Digitalna preobrazba s pomočjo avtomatizacije

Kaj je razvoj z nizkokodnim (low-code) sistemom?

Low-code razvoj je priljubljena alternativa tradicionalnemu razvoju programske opreme. Profesionalni in neprofesionalni razvijalci lahko s pristopom low-code hitro in enostavno ustvarijo aplikacije različnih kompleksnosti. Rešitve z nizkokodnim razvojem lahko zmanjšajo stroške in čas, ki sta običajno potrebna za razvoj programske opreme, zato je nizkokodni razvoj zaželena možnost za podjetja, ki želijo z avtomatizacijo pospešiti digitalno transformacijo.

Nizkokodno programsko opremo je na primer mogoče ustvariti s preprostimi vmesniki in funkcijami, čeprav je morda potrebno nekaj znanja o kodiranju. Ta intuitivna nizkokodna orodja razvijalcem omogočajo, da z minimalnim znanjem o oblikovanju programske opreme ali programskih jezikih, gradijo najrazličnejše spletne in mobilne aplikacije. Sistem low-code prinaša koristi tudi profesionalnim razvijalcem. Aplikacije, ki uporabljajo omenjen razvoj, so namreč hitrejše in enostavnejše za izgradnjo ter lažje za vzdrževanje kot tradicionalno kodirane aplikacije.

Kaj je low-code platforma?

Platforme z nizkokodnim pristopom so odličen način za ustvarjanje aplikacij po meri za posameznike z nekaj znanja o kodiranju. Izkušnje s programiranjem ali tehničnim pisanjem so koristne predvsem za prilagajanje nizkokodnih aplikacij. Tudi brez izkušenj pa grafični uporabniški vmesniki, ki jih take platforme uporabljajo, olajšajo izdelavo aplikacij po meri, saj odpravljajo potrebo po pisanju kode od začetka.

Čeprav so nizkokodne platforme dragocena alternativa za izdelavo aplikacij s pristopom "code-first", nekatere od teh platform zahtevajo osnovno znanje kodiranja. Ker pa nizkokodni razvoj ne zahteva obsežnega kodiranja, lahko vsakdo v organizaciji gradi spletne in mobilne aplikacije, če ima čas, interes in vsaj nekaj tehničnih sposobnosti. Čeprav je vzdrževanje nizkokodnih aplikacij manj zahtevno, kot vzdrževanje tradicionalno kodiranih aplikacij, morajo razvijalci še vedno imeti čas za stalno vzdrževalno podporo.

Nizkokodne platforme pogosto vključujejo vaje, izobraževalno gradivo in drugo podporo uporabnikom preko vgrajene knjižnice virov, zato so dobra izbira za organizacije, ki nimajo dostopa do profesionalnih razvijalcev ali poskušajo zmanjšati čas ter stroške razvoja aplikacije.

Prednosti razvojnih low-code platform:

 • prihranek časa - ker lahko vsakdo v vaši organizaciji sodeluje pri low-code razvoju, lahko pospešite postopek.
 • Povečanje produktivnosti razvijalcev - platforme za nizkokodno programiranje poenostavijo razvoj aplikacij, zaradi česar so ekipe bolj produktivne. Platforme low-code jim sprostijo čas tako, da se lahko osredotočijo na projekte, ki zahtevajo obsežnejše kodiranje.
 • Zmanjšanje stroškov - uporaba nizkokodnih platform za ustvarjanje aplikacij je odličen način, da podjetja zmanjšajo stroške, saj namesto zaposlovanja novih razvijalcev ali oddajanja razvojnega dela zunanjim izvajalcem, sodelujejo z obstoječimi zaposlenimi.
 • Večja prilagodljivost - vzdrževanje, posodobitve in izboljšave spadajo na področje razvoja aplikacij. Low-code platforme olajšajo spremembe, saj je potreba po pisanju kode manjša. Če profesionalni razvijalci niso na voljo, ko je treba izvesti spremembe, lahko drugi v vaši ekipi zlahka pomagajo.
 • Vključevanje drugih znanj - v razvijajočem se poslovnem okolju nizkokodne platforme igrajo ključno vlogo, saj omogočajo netehničnim zaposlenim, da gradijo aplikacije. To pomeni, da omogočajo vključevanje drugih strokovnih znanj, kar lahko doprinese k veliko bolj kvalitetnim aplikacijam.
 • Pospešitev digitalne transformacije - podjetja morajo slediti zahtevam potrošnikov in uporabnikov - to vključuje zagotavljanje priročnih ter funkcionalnih aplikacij. Nizkokodni razvoj zmanjšuje tradicionalno breme razvoja aplikacij in pomaga vaši organizaciji pospešiti digitalno preobrazbo.
 • Enostavnejše vzdrževanje - pri tradicionalnih aplikacijah sta vzdrževanje in nadgradnja dolgotrajna. Razvijalci morajo ročno odpravljati napake in dodajati nove funkcije. Pri nizkokodnem razvoju aplikacij pa je potreba po odpravljanju napak zelo nizka. Moduli, ki so na voljo na nizkokodnih platformah so namreč že vnaprej preizkušeni za brezhibno delovanje.
 • Povečanje dobičkonosnosti - ohranjanje nadzora nad dogajanjem pri razvijanju programske opreme pomaga zagotoviti, da so izpolnjene vse zahteve in roki, kar vodi k večji učinkovitosti ter s tem zmanjšanju stroškov - v vseh vidikih razvoja.

Tudi mi vam lahko pomagamo>>

Kaj je no-code?

Obstaja veliko načinov, kako aplikacijo pripeljati od ideje do končnega izdelka, vendar je pogosto spregledan pristop brez kode. Rešitve brez kode omogočajo, da tudi tisti, ki niso razvijalci, obstoječo zasnovo hitro prenesejo v izdelavo, z minimalno porabo časa in sredstev.

Z drugimi besedami, no-code razvoj pomeni, da lahko praktično vsakdo v vaši organizaciji gradi aplikacije, ki delujejo s trenutno infrastrukturo organizacije in se prilegajo obstoječim delovnim tokovom - ne glede na njihovo tehnično znanje ali raven strokovnega znanja. Za razvoj aplikacij brez kode ni potrebnega znanja kodiranja, zato je odlična rešitev za podjetja, ki morajo za preproste projekte spletnih in mobilnih aplikacij uporabiti osebe brez strokovnega programerskega znanja.

Kaj je brezkodna platforma?

Z uporabo platforme no-code, lahko organizacije gradijo aplikacije z uporabo vizualnih gradnikov in preprostih, intuitivnih uporabniških vmesnikov, namesto kodirnih jezikov. Pogosto se uporablja funkcionalnost “povleci in spusti” in druga grafična gradbena orodja, ki poenostavijo razvoj ter ga naredijo dostopnega različnim uporabnikom.

Prednosti razvoja no-code:

 • svojo zamisel lahko izpeljete od začetka do konca v krajšem času in z manj sredstvi, kot bi jih potrebovali, če bi jo izgradili s kodo ali oddali v zunanje izvajanje profesionalnim razvijalcem.
 • Uporaba platform brez kode lahko poveča produktivnost zaposlenih in zmanjša stroške.
 • Funkcionalnost in zasnovo je mogoče spreminjati z manj dela, kot pri pristopu, ki temelji na kodi.
 • Zaradi rešitev brez kode, je razvoj programske opreme veliko bolj dostopen tudi malim podjetjem, ki iščejo načine za pridobitev konkurenčne prednosti na trgu.

Omejitve razvoja no-code:

 • manj prilagodljivosti: platforme brez kode niso tako prilagodljive kot tradicionalno kodiranje ali low-code, kar pomeni, da morda ne boste mogli izdelati aplikacije, ki bi ustrezala zelo specifičnemu naboru potreb in pričakovanj.
 • Varnost: pri platformah brez kode je varnost lahko problematična, saj ni nadzora nad kodo in ste lahko izpostavljeni ranljivostim platforme.

Kaj lahko izgradite z orodji low-code to no-code?

 • Spletne portale: low-code in no-code platforme omogočajo enostavno izdelavo spletnih portalov za uporabnike, kot so stranke, zaposleni ali partnerji.
 • Mobilne aplikacije: ustvarjanje preprostih mobilnih aplikacij za različne operacijske sisteme, ki jih lahko uporabljajo vaši zaposleni ali stranke.
 • Avtomatizacijo procesov: s temi sistemi lahko avtomatizirate ponavljajoče se naloge in procese, na primer pošiljanje e-pošte, obdelavo obrazcev, obveščanje ...
 • Analitična orodja: ustvarite lahko orodja za analizo podatkov in poročila, ki vam pomagajo bolje razumeti svoje poslovanje.
 • IoT (internet stvari) rešitve: z low-code in no-code lahko ustvarite aplikacije za upravljanje in spremljanje naprav ter senzorjev IoT.
 • E-trgovine: postavite spletne trgovine ali platforme za e-trgovino za prodajo izdelkov ali storitev.
 • Edukacijske platforme: izdelate izobraževalne platforme za usposabljanje zaposlenih ali ponujanje vsebin širši javnosti.
 • Spletne obrazce in ankete: ustvarite preproste ali kompleksne spletne obrazce za zbiranje podatkov in povratnih informacij.
 • Chatbote in virtualne asistente: z low-code in no-code je mogoče ustvariti chatbote in virtualne asistente za avtomatizacijo odgovarjanja na vprašanja strank.
 • Uporabniške plošče in nadzorne plošče: izdelate nadzorne plošče za spremljanje ključnih metrik in podatkov.
 • Spletne vmesnike za baze podatkov: ustvarite enostavne vmesnike za dostop do in upravljanje z različnimi bazami podatkov.

Je prihodnost v nizkokodni in brezkodni tehnologiji?

Platforme low-code in no-code ne bodo nadomestile strokovnih programerjev in tradicionalnih razvijalcev, saj so običajno omejene ter niso dovolj prilagodljive. Nekatere low-code to no-code platforme prav tako za razvoj zahtevajo strokovno kodiranje za dokončanje ali prilagoditev aplikacije. Ker razvoj z nizko kodo in brez nje omogočata, da je ustvarjanje aplikacij dostopnejše tudi netehničnim razvijalcem, bosta v prihodnosti igrala pomembno vlogo pri razvoju izdelkov. 

V Skupini stroka.si se že od leta 2015 aktivno ukvarjamo z razvojem na low-code in no-code platformah. S pomočjo razvitih rešitev smo pomagali že ogromno strankam. V kolikor vas zanima več ali imate za nas kakšen izziv, nam ga zaupajte.

Zaupajte nam svoj izziv>>

Tukaj smo za vas

Zaupajte nam svoj e-mail naslov in z veseljem vas bomo obveščali o trendih in novostih s področjih sodobnih informacijskih tehnologij.


Skupini stroka.si, podjetju Stroka produkt d.o.o., izrecno dovoljujem obdelavo zgoraj navedenih osebnih podatkov za obveščanje o novicah, povezanih z aktualnim dogajanjem, dogodkih in ostalih pomembnih dosežkih Skupine stroka.si. Prav tako se strinjam s politiko varstva osebnih podatkov.