Klici lažne Microsoftove tehnične podpore

Klici lažne Microsoftove tehnične podpore

V zadnjih dneh je nekaj naših zaposlenih in strank prejelo sumljive klice iz tujine, domnevno s strani Microsoftove tehnične pomoči. Na tem mestu bi vas želeli opozoriti, da v primeru, da tudi sami prejmete takšen klic, prevarantu ne nasedete in odložite slušalko.

Kako potekajo klici lažne Microsoftove tehnične podpore?

Klicatelj, ki vas nagovori v angleščini z naglasom, se predstavi kot Microsoftova tehnična pomoč. Kljub temu, da klic prihaja iz tujine, je povsem mogoče, da uporabi lokalno telefonsko številko. Prevaranti se namreč poslužujejo različnih pristopov potvarjanja telefonskih številk.

Goljuf vam nato razloži, da kliče zaradi okužb vašega računalnika. Zahteva, da odprete nekatere programe, ki so del operacijskega sistema Windows in sicer res prikazujejo napake, a te praviloma ne vplivajo na delovanje računalnika. Prepričati vas želi, da so te napake posledica okužb vašega računalnika.

V nadaljevanju vam naroči, da odprete določeno spletno stran v brskalniku, preko katere bi naj prenesli program za daljinsko pomoč, ki prevarantu omogoča popoln nadzor nad vašim računalnikom.

Ko prejme nadzor, preko programa prikaže še nekatere druge znake okužbe ali pa celo namerno poškoduje sistem. Na koncu od vas zahteva osebne in bančne podatke, ki bi jih uporabil za nakup programske opreme, s katero bi težave odpravili.

Če tega ne želite storiti, lahko izbriše posamezne datoteke in računalnik zablokira na način, da spremeni geslo za prijavo. Če podatke posredujete, težav seveda ne boste odpravili, ampak vam bodo goljufi pobrali ves razpoložljiv denar, vaš računalnik pa bo potrebno popraviti.

Kako prepoznate prevaro?

Če se klicatelj predstavi kot Microsoftova tehnična pomoč in zahteva oddaljen dostop do vašega računalnika, potem gotovo gre za prevaro, saj vas predstavnik Microsofta ne bo klical in vas tudi nikoli ne bo prosil za dostop do sistema. Prav tako od vas nikoli ne bo zahteval bančnih podatkov, kar je še en znak, da gre za poskus prevare. Če takšen klic prejmete, vam zato svetujemo, da pogovor nemudoma končate.

Kaj storiti, če ste bili žrtev prevare?

V primeru, da ste goljufom posredovali podatke o vaši kreditni kartici, nemudoma kontaktirajte vašo banko in kartico blokirajte. Če so vam goljufi zaklenili računalnik, da morate ob zagonu vpisati geslo, pa se za nasvet glede gesla obrnite na SI-CERT.

Obvestilo je povzeto po članku projekta Varni na internetu, ki ga izvaja nacionalni odzivni center za kibernetsko varnost SI-CERT. Več informacij najdete tukaj.

 

Tukaj smo za vas

Zaupajte nam svoj e-mail naslov in z veseljem vas bomo obveščali o trendih in novostih s področjih sodobnih informacijskih tehnologij.


Skupini stroka.si, podjetju Stroka produkt d.o.o., izrecno dovoljujem obdelavo zgoraj navedenih osebnih podatkov za obveščanje o novicah, povezanih z aktualnim dogajanjem, dogodkih in ostalih pomembnih dosežkih Skupine stroka.si. Prav tako se strinjam s politiko varstva osebnih podatkov.