Naš direktor v gosteh Studia ob 17h o stanju koroškega gospodarstva

Naš direktor v gosteh Studia ob 17h o stanju koroškega gospodarstva

V torek, 5. 4. 2022, je v Studio ob 17h, vsakodnevni pogovorni oddaji na Radiu Prvi, ki je na sporedu že od leta 1976, potekala zanimiva razprava. Z voditeljico Metko Pirc so se pogovarjali Stanko Vrčkovnik, direktor podjetja Viptronik, Darko Sagmeister, vodja oddelka za finance na Mestni občini Slovenj Gradec, in naš direktor in lastnik Sandi Markon. Osredotočili so se na temo, kako koroškemu gospodarstvu zagotoviti razvojni preboj kljub posledicam vojne in pandemije.

Koroška regija v zaostanku

V začetni fazi je bilo govora predvsem o izzivih, ki jih prinaša slaba povezanost Koroške z ostalimi deli Slovenije. V zadnjih 20 letih Koroška po gospodarskem razvoju namreč zaostaja za drugimi regijami, po krizi 2009 pa je rasla počasneje od povprečja (Vir: Urad za makroekonomske analize in razvoj).

Kot je izpostavil Markon, je bilo naše podjetje zaradi lokacije, ki je s sabo prinesla slabo internetno povezavo in prometno ureditev, že v svojih začetkih precej hendikepirano. Temu smo se prilagodili z odprtjem poslovne enote v Ljubljani, hkrati pa nas je okolje spodbudilo k inovativnemu in iznajdljivemu delovanju.

Visokotehnološka podjetja kot svetle točke regije

Kljub temu, da Koroška slovi po slabih infrastrukturnih povezavah in odseljevanju mladih, pa so se v njej razvila nekatera podjetja, ki uspešno izkoriščajo razvojne potenciale in prodirajo na področje visokih tehnologij. Veseli nas, da se mednje uvrščamo tudi mi, pri čemer se zavoljo optimizacije procesov razvoja lotevamo na 2 načina:  

- S prepoznavanjem izzivov strank v različnih panogah
Na podlagi zaznanih potreb ustvarjamo tehnologijo po meri uporabnikov, kot so razne namenske aplikacije, ki prispevajo k ustvarjanju konkurenčne prednosti za podjetja.

- S spremljanjem trendov v tehnologijah v zgodnejših fazah razvoja
Skladno s trendi snujemo koncepte rešitev za slovenski ali globalni trg ter nato izdelujemo prototipične izdelke, ki jih testiramo in ,v kolikor se izkažejo, tudi predamo v produkcijo. S stalnim bdenjem nad spremembami, ki jih prinaša prihodnost, se kot strateški partner odlično dopolnjujemo z večjimi podjetji, ki jim pomagamo pri nadaljnji rasti in razvijanju novih konkurenčnih prednosti.

Kako se je vse skupaj začelo?  

Sandi Markon je ob začetku svoje podjetniške kariere opazil, da na trgu obstaja veliko manjših ponudnikov, ki strankam nudijo posamezne storitve, a jim ne zagotavljajo celovite podpore na področju IT-ja, ki jo sam postavlja v središče delovanja. Z namenom, da se približajo strankam iz drugih delov Slovenije, so v podjetju leta 2003 (kot eni izmed prvih v Sloveniji) začeli zagotavljati celovito podporo na daljavo. Več kot 25 let kasneje še vedno stremijo k temu, da  prevzemajo celovito odgovornost za stranko.

Nekoliko drugačen je bil začetek aktivnega udejstvovanja Stroke produkt na področju digitalne transformacije. Kot vodilni Microsoftov partner v Sloveniji je slabih 10 let nazaj začela prodajati storitve Azure, s katerimi je Microsoft želel tradicionalno shranjevanje podatkov preseliti v oblak. V podjetju so ocenili, da je bila ta tehnologija v tistem času v Sloveniji za podjetja neuporabna. Iz tega razloga so se začeli ozirati po drugih področjih, ki jih zajema Azure, in naleteli na umetno inteligenco, big data, blockchain in internet stvari. V teh so videli veliko potenciala in kmalu začeli z aktivnim razvojem in do danes prišli do produktov, ki jih stranke s pridom izkoriščajo.

O kadrovskih izzivih Slovenije in Koroške

V nadaljevanju se je debata usmerila na področje, ki je trenutno, kot so se strinjali vsi sogovorniki, eden izmed, če ne celo najbolj pereč problem koroških podjetij – kadrovanje.

Čeprav bi marsikdo pomislil, da delo na daljavo podjetjem na bolj oddaljenih lokacijah povzroča sladke skrbi, saj se lahko pri zaposlitvi ozirajo po kadrih iz drugih delov Slovenije, pa s sabo prinaša še večje, težje izzive. S krajšanjem razdalj so najboljše slovenske strokovnjake še v večji meri začeli privabljati tuji tehnološki velikani, pri čemer prednjačijo Američani s svojo Silicijevo dolino ter najbolj razvite evropske države.

Ko je govora o Koroški, pa niti vodijo predvsem k slabi ureditvi prometnih povezav. Vsi sodelujoči so bili mnenja, da je gradnja tretje razvojne osi in vključitev Koroške v avtocestno omrežje ključnega pomena. Prav zaradi te težave iz regije namreč vseskozi odhajajo mladi, ki jim regija ne ponuja možnosti za kakovostni zasebni in poslovni razvoj. Ob tem je bila izpostavljena še ena težava, ki nastopi, ko se podjetniki s poslovnimi partnerji želijo sestati v živo. Pot iz Koroške v Ljubljano in druge dele Slovenije ali obratno v trenutnih razmerah vzame ogromno časa in energije ter je za marsikoga pravi podvig.

Kot je dodal Markon, v Sloveniji prav tako pogrešamo tesnejše sodelovanje med izobraževalnimi ustanovami in naprednimi podjetji. Ponekod v tujini, denimo v Celovcu, namreč fakultete delujejo v sožitju s konglomerati podjetij, ki so zbrana v tehnoloških parkov v bližini fakultet, kar močno olajša pridobivanje kakovostnega kadra.

Kako naprej?

Z omenjenimi izzivi se bodo v prihodnosti morala spoprijeti tako podjetja sama kot organizacije na višjih ravneh, vse do države. V Skupini stroka.si smo se s kadrovskimi izzivi že spopadli z nekaterimi ukrepi, kot je denimo uvedba fleksibilnega in hibridnega delovnika. Kmalu bomo svoje prostore odprli v Slovenj Gradcu, v prihodnosti pa se nameravamo širiti tudi v Maribor. Prav tako izvajamo t.i. »outsourcing« oziroma sodelovanje z zunanjimi izvajalci.

Zaradi pomanjkanja programerskega kadra in uporabe low/no-code tehnologij, ki strokovnjakom iz različnih področij omogoča, da z nič ali malo programiranja razvijejo namenske rešitve, se bomo usmerili tudi na kader v sorodnih branžah (npr. ekonomiste), ki jih želimo nato dodatno usposobiti na področju digitalnih tehnologij. Ob delu na projektih digitalne preobrazbe se namreč vse bolj opaža, da področje ni le programersko, ampak zahteva različne veščine reševanja poslovnih izzivov.  

 

Tukaj smo za vas

Zaupajte nam svoj e-mail naslov in z veseljem vas bomo obveščali o trendih in novostih s področjih sodobnih informacijskih tehnologij.


Skupini stroka.si, podjetju Stroka produkt d.o.o., izrecno dovoljujem obdelavo zgoraj navedenih osebnih podatkov za obveščanje o novicah, povezanih z aktualnim dogajanjem, dogodkih in ostalih pomembnih dosežkih Skupine stroka.si. Prav tako se strinjam s politiko varstva osebnih podatkov.