Kako v podjetju Fridro proaktivno pristopajo k informacijski varnosti

Kako v podjetju Fridro proaktivno pristopajo k informacijski varnosti

Visoka stopnja varnosti poslovnih sistemov s celovitim in proaktivnim pristopom

Celovite varnostne rešitve so bile v preteklosti na voljo predvsem velikim podjetjem, z razvojem rešitev v oblaku pa so profesionalne rešitve za varnost zdaj cenovno dostopne tudi majhnim in srednje velikim podjetjem. Za visoko stopnjo varnosti poslovnih sistemov skrbijo tudi v koroškem podjetju Fridro, ki proizvodna podjetja že več kot tri desetletja zalaga z orodji za obdelavo kovin, merilnimi orodji, zaščitnimi sredstvi ter izdelki za zaščito opreme delavnic in okolja.

V lanskem letu je o kibernetskih napadih poročalo 23 odstotkov malih in srednje velikih podjetij. Ker tehnologija vedno hitreje napreduje in hibridno delo postaja vse bolj razširjeno, postaja tveganje za te napade še večje.

Pri tem so mala in srednje velika podjetja, ki so omejena s proračunom in pomanjkanjem strokovnjakov na področju varnosti, še v večji nevarnosti, je opozoril Tomaž Aplinc, vodja sistemskega inženiringa v Skupini stroka.si.

In pojasnil, da v Skupini stroka.si varnost v podjetja uvajajo celovito in se pri tem naslanjajo na največje svetovne ponudnike varnostnih rešitev, med katerimi je eden vodilnih Microsoft. S tem imajo možnost uporabljati najnaprednejše varnostne rešitve v oblaku, ki jih Microsoft ves čas posodablja na podlagi izkušenj vdorov oziroma napadov na podjetja po svetu.

Fridro, ki prepoznava pomen in dodano vrednost informacijske tehnologije v poslovanju, na področju razvoja programske opreme, spletnih rešitev in informacijske infrastrukture s Skupino stroka.si sodeluje skoraj ves čas svojega delovanja.

Visoka raven informacijske varnosti

Podobno kot v drugih podjetjih se tudi v Fridru zavedajo, kako veliko škodo lahko podjetje utrpi ob zlonamernem kibernetskem napadu, zato informacijski varnosti posvečajo veliko pozornosti.

Kot je poudaril Thomas Mori, temu področju posvečajo veliko skrb tudi zato, ker bi ob okrnjenem delovanju Fridra zaradi kibernetskega napada kupci potrebne izdelke za nemoteno delovanje svoje proizvodnje poiskali drugje na trgu. Tržni delež koroškega podjetja bi se zaradi tega skrčil, zaupanje njihovih kupcev, ki računajo na zanesljive dobave, bi se zamajalo. Da bi se temu izognili, ravnajo proaktivno, takšno proaktivno raven sodelovanja pa od svojih partnerjev pričakujejo tudi sami.

Ogrodje varnosti pomeni Microsoft Defender

Kot je pojasnil Tomaž Aplinc, Skupina stroka.si visoko raven varnosti v podjetju med drugim zagotavljajo z rešitvijo Microsoft Defender. Ta preprečuje in zaznava napade na identitete, naprave, aplikacije, e-pošto, podatke in aplikacije v oblaku. Pri upravljanju groženj in ranljivosti v podjetju pomaga določiti prioritete in se osredotočiti na slabosti, ki pomenijo največje tveganje.

»Z odkrivanjem, določanjem prioritet, odpravljanjem ranljivosti in zaznavanjem napačnih konfiguracij programske opreme lahko proaktivno gradimo varno podlago za svoje okolje. Možnosti zmanjšanja površine napadov nam pomagajo minimizirati mesta, kjer je podjetje ranljivo za kibernetske napade v svojih napravah in aplikacijah, s tem pa napadalcem ostane manj načinov za izvedbo napadov. Tako imenovana antimalware in protivirusna zaščita pomagata pri preprečevanju in zaščiti pred grožnjami na vhodnih vratih – v napravah podjetja in v oblaku. Pomembni so tudi prepoznavanje in odstranjevanje groženj ter samodejno preiskovanje opozoril in takojšnje ukrepanje za rešitev napadov namesto nas,« je nekaj prednosti rešitve poudaril sogovornik.

Ob tem je dodal, da je Microsoft Defender for Business, ki podjetjem zagotavlja celovito varnostno rešitev za zaščito končnih naprav, namenjen tudi srednjim in malim podjetjem.

»Končne naprave podjetja namreč bolje zaščiti pred izsiljevalsko programsko opremo, zlonamerno programsko opremo, lažnim predstavljanjem in drugimi grožnjami«, je poudaril. Ter ob tem spomnil, da je v letu 2022 Gartner to Microsoftovo rešitev ocenil kot vodilno na področju kibernetske varnosti med vodilnimi ponudniki na trgu.

Kot je poudaril Thomas Mori, v podjetju Fridro za najvišjo možno stopnjo varnosti poskrbijo z naložbami v oblak, s strokovnim znanjem svojega partnerja in sodobno varnostno infrastrukturo Microsofta.

Učinkovitejše upravljanje digitalne opreme

Ob Microsoftovih rešitvah na področju varnosti je Tomaž Aplinc poudaril tudi napredni modul Asset Management v okviru storitve Microsoft 365, ki se osredotoča predvsem na sledenje, upravljanje in optimizacijo digitalnih orodij. Med temi so strojna oprema, programska oprema, licence, dokumenti in drugi informacijski viri, ki so ključni za delovanje podjetij in organizacij. Gledano celovito, Microsoft 365 Asset Management omogoča boljše upravljanje digitalnih orodij in fizične opreme, s tem pa podjetja in organizacije dosežejo višjo stopnjo učinkovitosti, varnosti in skladnosti.

Upravljanje naprav omogoča boljše razumevanje, kako se te uporabljajo, kar omogoča boljše odločitve o nakupih in investicijah ter preprečevanje nepotrebnih stroškov. S sledenjem in optimizacijo uporabe se poveča učinkovitost delovanja. Pravilna vzdrževanja in nadgradnje naprav lahko izboljšajo produktivnost zaposlenih. Z upravljanjem licenc in drugih pogodbenih obveznosti se izognemo pravnim težavam in globam zaradi nepravilne uporabe programske opreme ali drugih naprav.

Upravljanje naprav omogoča boljši nadzor nad uporabo strojne opreme in programske opreme ter lažje sledenje potencialnim varnostnim incidentom. Z upravljanjem življenjskega cikla se preprečuje prezgodnja zastarelost, kar omogoča optimalno izrabo. Podjetja in organizacije, ki učinkovito upravljajo z napravami, imajo boljšo preglednost nad svojimi aktivnostmi in so bolj odgovorne do svojih zaposlenih in uporabnikov.

O podjetju Fridro

Fridro, katerega začetki segajo v leto 1990, proizvodna podjetja, predvsem iz kovinsko-predelovalne dejavnosti, zalaga z orodji za obdelavo kovin, merilnimi orodji, zaščitnimi sredstvi, brusnega materiala ter izdelki za opreme delavnic. Komercialisti podjetja strankam na terenu nudijo tudi tehnično svetovanje pri izbiri najustreznejših izdelkov, je povedal Thomas Mori, direktor in solastnik podjetja, ki ima družbe tudi v Srbiji, na Hrvaškem ter Bosni in Hercegovini. Do konca leta bodo družbo ustanovili tudi v Bolgariji.

Za izdajanje orodij, zaščitne opreme, brusnega materiala, delov za varenje, ročnega orodja…, in potrošnega materiala za delo v delavnicah, so Fridrovim kupcem na voljo tudi avtomati. V ponudbi imajo več različnih modelov avtomatov, tako da lahko za vsako stranko najdejo najboljšo možno rešitev.
Med prednostmi avtomatov za izdajanje orodij, opreme in drugega materiala je Thomas Mori poudaril dostop do orodja 24 ur na dan sedem dni v tednu, neodvisno od delovnega časa skladišča. Ker je uporaba avtomata hitra in enostavna – njihovo delovanje je podobno kot pri avtomatih s pijačo in hrano -, se prihrani pri času delavca, ki mu ni treba opraviti poti do skladišča, prihranke pa prinese tudi manjša poraba materiala.

 

Tukaj smo za vas

Zaupajte nam svoj e-mail naslov in z veseljem vas bomo obveščali o trendih in novostih s področjih sodobnih informacijskih tehnologij.


Skupini stroka.si, podjetju Stroka produkt d.o.o., izrecno dovoljujem obdelavo zgoraj navedenih osebnih podatkov za obveščanje o novicah, povezanih z aktualnim dogajanjem, dogodkih in ostalih pomembnih dosežkih Skupine stroka.si. Prav tako se strinjam s politiko varstva osebnih podatkov.