Študentom odpiramo nove možnosti sodelovanja

Študentom odpiramo nove možnosti sodelovanja

V preteklem tednu je na FNM UM potekala predstavitev, na kateri so naši strokovnjaki študentom na konkretnih primerih iz prakse predstavili inovativne rešitve, ki odlično združujejo teoretično znanje, pridobljeno v okviru izobraževanja na FNM UM, s sodobnimi orodji za hitro implementacijo v praksi.

Med orodji digitalne transformacije smo predstavili Internet stvari (IoT), umetno inteligenco (AI), veriženje blokov (Blockchain) in orodja low code to no code. Poleg tega smo prikazali tudi primere uporabe orodja Power BI za enostavno in hitro analiziranje podatkov.

Internet stvari (IoT) in produkcijski primer monitoringa baterij

V okviru prvega prikaza smo predstavili področje interneta stvari (IoT), ki združuje precej kompleksne tehnologije in znanja - od zajema podatkov iz strojnega dela rešitve, do njihovega procesiranja, dolgoročnega shranjevanja in kasnejše vizualizacije podatkov v različnih aplikacijah in odjemalcih.

V živo smo pokazali delovanje sistema za monitoring podatkov iz določenega prostora (temperatura, vlaga, CO2, poraba električne energije) in obrazložili celoten potek podatkov skozi uporabljeno platformo do končne točke, ki jo predstavlja namenska baza (InfluxDB) za shranjevanje omenjenih podatkov.

Delovanje smo podkrepili s primeri v živo (npr. priključitev dejanskega porabnika električne energije) in skupaj s študenti poskušali interpretirati vizualizacije zajetih parametrov iz prostora ter se uskladiti, zakaj je prišlo do določenih odstopanj (npr. namestitev temperaturnega senzorja v bližino potencialnega vira toplote, kar posledično pomeni napačen zajem temperature iz prostora).

Po razloženem osnovnem konceptu smo predstavili povsem produkcijski primer s področja interneta stvari – rešitev, ki jo od leta 2019 razvijamo skupaj s podjetjem TAB d.d. Gre za monitoring Li-Ionskih in svinčenih baterij preko pametnega modula s katerega realno časovno zajemamo in obdelujemo ter shranjujemo podatke v oblačni platformi Microsoft Azure.

Preko namenske aplikacije lahko nato v realnem času spremljamo vse parametre baterij. Rešitev je tesno povezana tudi s strojnim delom. Skupaj s študenti smo si ogledali posamezne vizualizacij in v primeru vidnih odstopanj poskušali skupaj ugotoviti, kaj bi lahko bil vzrok za nenavadno obnašanje. Študentje so predlagali nekaj odličnih idej, o katerih bi bilo vredno premisliti in jih morda že implementirati v našo rešitev.

Orodje, ki hitro pripelje do boljših odločitev

V okviru predstavitve orodja Power BI so študenti spoznali preprosto uporabo orodja, ki omogoča povezavo in združevanje podatkov iz različnih virov, kot so Excelovi dokumenti, podatkovne zbirke, spletne storitve, oblaki, ter ustvarjanje interaktivnih in vizualno privlačnih poročil, grafov in tabel.

Predstavili smo načine analiziranja in interpretacije podatkov, ki vodijo k boljšemu in lažjemu sprejemanju odločitev. Gre za t.i. rešitve poslovnega odločanja, katerih cilj je zagotoviti učinkovito in uspešno vodenje podjetja z zmanjševanjem tveganja in povečevanjem donosnosti.

Konkretneje smo predstavili rešitev FinCheck in Cash Flow Planer.

Analitično orodje Power BI Cash Flow Planner omogoča takojšen pregled nad finančno sliko podjetja (prejemki, izdatki, terjatve, saldo). Podatke o denarnem toku lahko odločevalci vedno najdejo na enem mestu in se povezujejo od kjer koli in kadar koli.

Rešitev FinCheck - Power BI nadzorna plošča finančnih kazalnikov nudi spremljanje in analiziranje poslovanja podjetja na podlagi mednarodno priznanih finančnih kazalnikov."

Razvoj aplikacij na izredno preprost način

V nadaljevanju so si študenti ogledali primer platforme, ki uporablja low-code in no-code koncepte za razvoj programske opreme. Spoznali so, da ti pristopi omogočajo hitrejši in enostavnejši razvoj aplikacij brez potrebe po pisanju kode.

Low-code platforme uporabnikom ponujajo vizualna orodja, kot so grafični vmesniki in predloge, ki omogočajo ustvarjanje aplikacij s preprostim vlečenjem in spuščanjem elementov.

No-code platforme pa omogočajo še bolj preprosto ustvarjanje aplikacij brez kakršnega koli programiranja. Študentje so videli, kako lahko uporaba low-code in no-code platform pomaga pri hitri pripravi aplikacij, zmanjša čas razvoja programske opreme ter olajša prilagajanje rešitev specifičnim poslovnim potrebam.

Most med znanjem in tehnologijo

Sistemi in projekti, ki so bili predstavljeni zgoraj, zahtevajo povezovanje različnih ekspertnih znanj - strokovnjakov za strojni del rešitve, strokovnjakov s področja računalništva za zasnovo celotnega toka in shranjevanje podatkov ter ekspertov za interpretacijo, vizualizacijo in izvedbo raznih 'pametnih' obdelav s področja podatkovne znanosti.

Z uporabo predstavljenih orodij in tehnologij lahko poklic fizika in matematika postane zelo dobrodošel v gospodarstvu, še posebej v razvojnih oddelkih visokotehnoloških podjetij. Ravno zato v Skupini stroka.si menimo, da bi se lahko študenti Fakultete za naravoslovje in matematiko s svojim znanjem vključili v določena področja, kot so na primer izvajanje bolj kompleksnih predikcij in simulacij delovanja ter obvladovanje orodij za vizualizacijo podatkov.

 

Tukaj smo za vas

Zaupajte nam svoj e-mail naslov in z veseljem vas bomo obveščali o trendih in novostih s področjih sodobnih informacijskih tehnologij.


Skupini stroka.si, podjetju Stroka produkt d.o.o., izrecno dovoljujem obdelavo zgoraj navedenih osebnih podatkov za obveščanje o novicah, povezanih z aktualnim dogajanjem, dogodkih in ostalih pomembnih dosežkih Skupine stroka.si. Prav tako se strinjam s politiko varstva osebnih podatkov.