Integrirana spletna trgovina: za poslovanje brez ročnega vnašanja in podvojenega dela

Integrirana spletna trgovina: za poslovanje brez ročnega vnašanja in podvojenega dela

»Platforma NopCommerce je številka ena za integrirano spletno trgovino, kot smo jo potrebovali v LAPP, d.o.o. Brez ročnega vnašanja, z učinkovitimi izvozi in konstantno povezavo cen. Zaradi izjemnega poznavanja programa PANTHEON in našega načina dela, se je Skupina stroka.si izkazala kot hitra, učinkovita in skrbna, mi pa smo z izvedbo v treh mesecih izpadli skoraj kot 'rock zvezde'.«

g. Simon Vrbnjak,
Business development /
Expert Industrial Communications, LAPP, d.o.o.

 

LAPP, d.o.o. je slovensko podjetje globalnega podjetja LAPP, vodilnega proizvajalca kablov in kabelskih sistemov.
Spletna trgovina podjetja ponuja širok izbor električnih kablov, kabelskih spojk, vtičnic, stikal, osvetlitve in drugih električnih dodatkov. Stranke lahko izbirajo med izdelki glede na njihove potrebe. Najpopularnejše in najbolj uporabljeno spletno orodje je iskalnik kablov, ki uporabnikom pomaga najti primerne kable za njihovo aplikacijo.

Skupina stroka.si je s podjetjem LAPP, d.o.o. že sodelovala na področju poslovno informacijskega sistema PANTHEON. V podjetju so se odločili sodelovanje nadgraditi še z rešitvami na področju spleta in razvoja ter s tem doseči celovitost sodelovanja.

Iskanje integracije in dodatnih kupcev

Z obstoječim kadrom v podjetju LAPP nastajajočim potrebam trga niso mogli več slediti, zato je bila leta 2017 na sejmu LAPP Digital Days izpostavljena ideja o spletni trgovini, po kateri bi kupci, s katerimi nimajo tako aktivnega sodelovanja, prav tako lahko pregledovali cene s 24-urno dostopnostjo in recimo zaloge.

Na globalni ravni je zato podjetje LAPP vpeljalo celostno spletno rešitev My LAPP, ki vključuje tudi spletno trgovino. Rešitev temelji na SAP ERP sistemu. Enotno rešitev bi morale vpeljati vse poslovalnice podjetja – vključno s Slovenijo, kar pa v LAPP Slovenija ni bilo izvedljivo, saj uporabljajo poslovni program PANTHEON.

LAPP, d.o.o. je lokalno sama začela z iskanjem primerljive rešitve.

V Sloveniji so se povezali s Skupino stroka.si in z njihovo pomočjo začeli z razvojem rešitve v obliki integrirane spletne trgovine, ki je celostno zaživela pred par meseci. »Pogoj in cilj sta bila izbira nam čim bolj prijazne platforme,« pove g. Simon Vrbnjak, Business development / Expert Industrial Communications, LAPP, d.o.o.

Zaradi predhodno omenjenega problema s številom kadra si izrecno niso želeli ročnega vpisovanja cen, uvažanja slik in dodajanja opisov. »Nismo si mogli privoščiti veliko manualnega dela: zaposliti bi morali – v našem žargonu – '1,6-kratnik' človeka.«

Najustreznejša konkurenčna rešitev s strani krovnega podjetja je imela, tako meni Vrbnjak, določene pomanjkljivosti.

Zato so finalno izbrali rešitev NopCommerce, ker je bila po njihovem mnenju najbolj optimalna in cenovno najbolj privlačna, glede na razmerje cena/kakovost in celostno najbolj prepričljiva v primerjavi s konkurenco.

V podjetju izpostavijo še dodatni izziv na katerega so naleteli: spremenljivost cen materialov. Zato je bilo izjemno pomembno, da je sistem integriran z računovodskim programom. Prodajni program naj bi namreč obsegal okvirno 40.000 artiklov. S sinhronizacijo z ERP Pantheon in zunanjim virom podatkov (v formatu CSV ali XML), pridemo do celostno dopolnjenega prodajnega programa. Finalno to doprinese aktualne cene in zaloge iz ERP Pantheon, hkrati pa tudi aktualnega slikovnega in opisnega gradiva iz https://www.lapp.com/en/de/.

»V naši branži je baker na borzi, torej se cena dnevno spreminja. Kot sestavni del naših rešitev smo primorani to dnevno upoštevati v končni ceni produkta. Predstavljajte si: dnevno popravljanje cen? Ne gre. Zato smo jasno (na)povedali, da lahko isti rezultat dosežemo z 0,1-kratnikom človeka in izvedbo v treh mesecih. Uspelo nam je oboje in postali smo neke vrste 'rock zvezde' s pomočjo Skupine stroka.si in vseh njenih kolegov

Zaupajte nam svoj izziv»

Brez. Ročnega. Vnašanja.

V LAPP, d.o.o., so na podlagi preteklih izkušenj in bodočih potreb že pred izborom ponudnika določili ključne zahteve, vezane na rešitev, od katerih niso želeli odstopati:

  • Brez ročnega vnašanja (no manual work)
  • XML uvoz iz internih kanalov
  • Konstantna povezava cen z ERP Pantheon

Projekt zajema tri specifike:

  1. Integracija kompletnega prodajnega programa z dobaviteljem: vsi podatki s strani dobavitelja (vodniki, primeri, karakteristike, opisi, fotografije); veleprodajne cene, zaloga in prenos naročil – v PANTHEONU.
  2. Kalkulator artiklov: izračun cene artikla glede na količino, ponudba paketov artiklov; cena na kabel (tekoči meter) – v spletni trgovini paketi (100 m, 50 m).
  3. Integrirane zaloge dobaviteljev: vidna zaloga pri dobavitelju ali pri LAPP, d.o.o.

Ključna prednost: NopCommerce

S ciljem, da integracijo spletne trgovine izvede nekdo, ki že ureja njihov ERP sistem, kar po njihovem prinaša tudi boljše pogoje, so se po temeljitem razmisleku (znova) odločili za Skupino stroka.si. Zakaj? »Izjemno velika prednost Skupine stroka.si je že v osnovi poznavanje našega poslovanja in dodelav v PANTHEON programu, zato proces steče hitreje kot z nekom, ki nas ne pozna.«

V podjetju so zadovoljni tudi z razmerjem stroškov in koristi, saj so glede na ceno in izpeljavo iztržili, kakor ocenjuje g. Vrbnjak, največ od vseh ponudb. Še posebej zato, ker ob tem poudarjajo hiter in skrben odziv ekipe dotedanjega sodelovanja pri ERP sistemu. Pri implementaciji integracije spletne trgovine so v podjetju pričakovano predvideli določene izzive. Med glavnimi izzivi je bila izvedba povezave ERP s spletno trgovino za sinhronizacijo cenikov v spletno trgovino, sinhronizacijo kupcev in prenos naročil iz trgovine v ERP. Kar pa je ekipa hitro rešila, saj se je napaka pojavila že pri prvem nakupu.

Začnite pot do digitalne preobrazbe že danes »

 

Ponosni na kakovostno urejene vsebine

Med pogoji krovnega podjetja je bila tudi čim večja primerljivost z osnovno trgovino My LAPP. Zato so v slovenskem podjetju toliko bolj ponosni, ker je, kot pravi g. Vrbnjak, zelo težko najti razliko med trgovinama. Hkrati pa se lahko pohvalijo z res kvalitetno urejenimi vsebinami. »Če nekdo pri nas kupi izdelek, ima takoj vso podporo s podatki in povezavami zanj. Najhuje je, ko nekaj kupiš, a tega ne znaš postaviti v 'svoj' svet, ker podatkov za to nimaš. Morali smo se dokazati, da se vse lahko naredi učinkovito in kvalitetno. In smo. Skupaj smo spet pokazali ne le to, da kjer je volja, je pot, temveč tudi to, da če sodelujemo z medsebojnim zaupanjem, ni strahu pred nobenim izzivom.«

Med dosežki integracije spletne trgovine je tudi nova možnost pri integraciji zalog izdelkov. Doslej so bili kupcem dostopni zgolj podatki zalog lokalnega skladišča, kar je bilo po oceni podjetja premalo. Želeli so, da kupci vidijo tudi globalno (nemško) zalogo. Posledično, z vključeno zalogo tujih skladišč, zdaj nudijo možnost naknadnih dobavnih rokov iz tujine.

Pri vzpostavitvi kalkulatorja artiklov so delovali v kar precejšnjih omejitvah, ampak kljub temu ohranili visoka pričakovanja. »Ker nismo mogli vedeti, kako se bodo odrezali strokovnjaki pri Skupini stroka.si, smo morali drug drugemu zaupati. Uspela nam je zelo čista, uporabna in prijazna spletna stran.«

Pričakovanja in želje za prihodnost?

Podjetje LAPP, d.o.o., v prihodnje pričakuje konstantne nadgradnje integrirane spletne trgovine. Med cilji je še bolj pregleden izpis pri izvažanju registracije kupca, saj zaenkrat izpisa, ki ga prejemajo vsi zaposleni ne zmorejo pregledati. »Nadgradenj bo prihodnosti še kar nekaj. S Skupino stroka.si imamo sklenjeno tudi vzdrževalno pogodbo, ki nam omogoča bolj neposreden stik s strokovnjaki. Sicer pa dobro vemo: ko postavimo spletno trgovino, se delo šele začne. Če ni urejanja strani, pride do problema pri zadetkih. Ampak vse izzive bomo odpravili.«

Preverite še ostale študije primerov »

Za več informacij o rešitvi NopCommerce smo vam na voljo na tel. št. 02 88 79 780 ali e-poštnem naslovu: ccc@stroka.si. 

Tukaj smo za vas

Zaupajte nam svoj e-mail naslov in z veseljem vas bomo obveščali o trendih in novostih s področjih sodobnih informacijskih tehnologij.


Skupini stroka.si, podjetju Stroka produkt d.o.o., izrecno dovoljujem obdelavo zgoraj navedenih osebnih podatkov za obveščanje o novicah, povezanih z aktualnim dogajanjem, dogodkih in ostalih pomembnih dosežkih Skupine stroka.si. Prav tako se strinjam s politiko varstva osebnih podatkov.