Okno v svet sodobnega poslovanja

Okno v svet sodobnega poslovanja

Vodenje sodobnega podjetja ni preprosto. Ne samo, da se vsakodnevno porajajo strateška vprašanja in prežijo povsem običajni problemi, ki jih je potrebno po najboljši volji reševati hitro in v čim večje zadovoljstvo strank in zaposlenih. Še bolj pomembno je, da kot dober vodja gledamo tudi za korak, raje dva naprej. To pa je mogoče le, če smo lahko kadarkoli in kjerkoli seznanjeni z natančnimi in kar se da svežimi podatki o poslovanju svoje družbe.

Po drugi strani pa drži, da je vse to mogoče tudi še na tisti klasičen način. Z rednimi sestanki in osebnim poročanjem vodij sektorjev, iz česar si je prav tako mogoče ustvariti sliko o tem, kako posluje podjetje. A to je zamudno, obenem pa danes tudi že nedopustljivo potratno do človeških virov.

Vprašanja in odgovori

Sploh pa pridejo trenutki, ko potrebujemo hiter in s podatki podprt odgovor na povsem konkretna vprašanja. Denimo, kako se obnese novo marketinško orodje, v katerega smo pred časom vložili veliko denarja? Kakšna je donosnost nekega konkretnega izdelka ali storitve? Kaj nam je prinesla zaposlitev dodatnega delavca v prodaji?  Več o poročilih na klik.

Če se vrnemo k staremu načinu, bomo morali poročila naročiti, dopustiti podrejenim določen čas za pripravo, na koncu pa še najti čas za sestanek in prisostvovati na osebni predstavitvi odgovorov.

Digitalna doba počasi, a zanesljivo pometa s takimi metodami. Danes vlada analitični pristop v realnem času. Trendi že dlje časa govorijo o dashboardih (nadzornih ploščah), ki poslovodstvo podjetja s pomočjo grafikonov in vizualnih števcev sproti seznanjajo s ključnimi podatki - denimo, ko gre za spremljanje denarnega toka podjetja. Namesto poziva v knjigovodstvo vam nadzorna plošča vsak trenutek lahko postreže z ažurnimi podatki o prilivih in odlivih. Pa ne samo to. Precej natančno zmore pogledati tudi v prihodnost. S pomočjo umetne inteligence zna namreč izračunati bodoča plačila glede na poprejšnje navade oz. zamude kupcev. Na enak način se lahko vsak trenutek seznanimo z ažurnimi podatki o realizaciji, namenskimi bilancami in gibanjem prodaje.

Bistvo je v … podatkih

Pri sprejemanju odločitev potrebujemo podatke. Pa seveda njihovo interpretacijo. Včasih smo se v ta namen posluževali specializiranih podjetij, ki smo jim plačevali velike denarje, da so izvajala raziskave in nam vse to priskrbela v poročilih. Tudi danes pogosto ne gre brez tega, a dejstvo je, da številni podatki, ki jih potrebujemo, izhajajo iz preteklega poslovanja podjetja.

Drži, običajno so razdrobljeni po oddelkih, njihovo agregiranje pa spet terja nekaj dodatnega dela zaposlenih. Pa smo spet pri poročilih (nadzornih ploščah). Te podatke črpajo neposredno iz zalednih sistemov podjetja, jih sproti kombinirajo po želenih parametrih in prikazujejo na vizualno jasen način. Nas zanimajo prodajni rezultati konkretnega prodajalca za obdobje zadnjih dveh let? Kaj pa druga stran, kupci? Še tako pomembne stranke v poslovnem smislu sploh ne poznamo, dokler nimamo o njej na enem samem mestu pregledno zbranih podatkov, ki se tičejo vzajemne poslovne zgodovine.

Poslovna programska oprema PANTHEON omogoča uporabo nadzorne plošče in to tako predpripravljene kot napredne, prilagojene po željah uporabnika. Gre za sodobno obliko prikaza povratnih informacij o poslovanju, ki omogoča jasen prikaz dogajanja v podjetju in spremljanje učinkovitosti vsakega vloženega evra.

So pa še druge, nekoliko manj očitne, a nič manj zanemarljive prednosti uvajanja takšnega načina obveščanja. Uporaba nadzornih plošč (poročil) bo v podjetju sprožila prevzemanje odgovornosti za svoje delo, saj gre za najbolj neposredno obliko prikaza dejanskega stanja. To pa je tisto, kar zaposlene dolgoročno sili k učinkovitejšemu opravljanju nalog, vodstvene delavce pa k bolj premišljenim in kakovostnejšim odločitvam.

Suvereni vodja prihodnosti

Končno, taka sprememba v načinu naše obveščenosti bo sčasoma postala tudi majhna osebnostna sprememba. Redno pregledovanje podatkov in spremljanje trendov s pomočjo nadzorne plošče utegne postati pozitivna razvada z odlično stransko posledico. Vedno bomo deležni natančnih in ažurnih izhodišč, ki na koncu vodijo h kakovostnejšim odločitvam.

Vodja, ki ima dober pregled nad situacijo, bo vsakodnevne izzive premagoval bolj suvereno. In kar je še pomembneje: njegove možnosti, da bo iz njih izšel kot zmagovalec, so precej večje.

O poslovnih in računovodskih poročilih smo govorili tudi na konferenci "Dan PANTHEON računovodij", ki je bila v četrtek, 23. januarja 2020 v Ljubljani. Če ste jo zamudili, pa nikar ne zamudite spodnje študije primera.

Želim prebrati celotno študijo primera vpeljave poslovne analitike v podjetje TBS Team 24

 

Tukaj smo za vas

Zaupajte nam svoj e-mail naslov in z veseljem vas bomo obveščali o trendih in novostih s področjih sodobnih informacijskih tehnologij.


Skupini stroka.si, podjetju Stroka produkt d.o.o., izrecno dovoljujem obdelavo zgoraj navedenih osebnih podatkov za obveščanje o novicah, povezanih z aktualnim dogajanjem, dogodkih in ostalih pomembnih dosežkih Skupine stroka.si. Prav tako se strinjam s politiko varstva osebnih podatkov.