Po zlatu še do brona za najboljše inovacije na nacionalni ravni

Po zlatu še do brona za najboljše inovacije na nacionalni ravni

Inovacija = Ideja x energija²

Danes, 19. 9. 2023, smo se v Skupini stroka.si udeležili dogodka Dan inovativnosti 2023. Potekal je v organizaciji Gospodarske zbornice Slovenije v kongresnem centru Brdo pri Kranju.

Na dogodku je bilo kar nekaj zanimivih predavanj na temo inovacij, intelektualne lastnine in financiranja prodornih inovacij v okviru Evropskega sveta za inovacije (EIC). V sklopu predavanj je potekala tudi interaktivna delavnica o vlogi AI v procesu inoviranja. Programu je sledila še podelitev priznanj GZS za inovacije na nacionalni ravni.

V Skupini stroka.si smo se na podelitev uvrstili s svojo rešitvijo AI expert content accelerator, za katero smo junija prejeli zlato priznanje za inovacije v koroški regiji.

Bronasta rešitev

Danes smo za našo rešitev prevzeli bronasto priznanje Gospodarske zbornice Slovenije. Ponosni smo, da lahko vedno znova dokazujemo, da s svojimi rešitvami spadamo v sam vrh slovenske inovativne miselnosti in kulture.

Nagrajena rešitev "AI expert content accelerator" omogoča ustvarjanje obsežne zbirke strokovnih vsebin brez zahtevanja posebnega znanja s področja informatike. Sistem hkrati nudi stalno posodabljanje svoje vsebine na podlagi povratnih informacij uporabnikov. Inovacija deluje kot most za izzive, ki se pojavljajo na poti do razvoja idejnih rešitev, pri tem pa temelji na izjemnem strokovnem znanju. Glavni cilj rešitve je zmanjšanje časa, potrebnega za razvoj in vzdrževanje sistema, kar omogoča hitro monetizacijo ter samodejno nadgrajevanje.

Na eni strani opazimo naraščajočo razpoložljivost in uporabnost orodij umetne inteligence (AI), na drugi strani pa obstaja potreba po praktičnih rešitvah, ki bi strokovnjakom iz različnih področij omogočile hitro izgradnjo obsežne baze znanja ter njeno uspešno trženje. "AI expert content accelerator" predstavlja trdno povezavo med tema dvema vidikoma in omogoča boljšo izrabo potenciala AI orodij.

Umetna inteligenca = nove možnosti inoviranja

V Skupini stroka.si se zelo dobro zavedamo naraščajoče vloge umetne inteligence pri inoviranju. V procesu le-tega se pri razvoju poslužujemo različnih AI orodij. Kadar želimo pridobiti povzetke obstoječih raziskav ali predlogov modernih pristopov k reševanju neke specifične problematike, lahko z orodji, kot je ChatGPT, prihranimo precej časa. Orodja, ki jih uporabljamo za razvoj, imajo prav tako že precej močno AI podporo (npr. Copilot v Visual Studio za programerje, Adobe generative fill za oblikovalce, AI podprte ekstrakcije iz različnih dokumentov … ).

Pri inoviranju novih izdelkov vključujemo različna AI orodja za izboljšanje funkcionalnosti, kar uporabnikom omogoča izjemno povečanje učinkovitosti. Primeri naših rešitev vključujejo: Dreams Analyzer, IQ TPM 4.0 za prediktivno vzdrževanje in BiziSmart za napovedovanje prodaje.

Ogromno priložnost vidimo pri projektih odprtega inoviranja (agilni pristop in sodelovanje z zagonskimi podjetji), uporabi umetne inteligence na robu (Edge AI – izboljšanje razpoložljivosti in odzivnosti sistema v realnem času) in internetu stvari – IoT.

Ena izmed najpomembnejših področij priložnosti za naše podjetje so zagotovo digitalni dvojčki, ki omogočajo razumevanje poslovnih sistemov, kar pomaga pri detekciji anomalij, napovedovanju razvoja ter optimizaciji procesov.

Današnje prejeto priznanje za nas predstavlja pomemben mejnik in gradnjo trdnega temelja za našo vizijo uveljavljanja lastnih inovativnih rešitev na globalnem trgu.

Povezani članki:

Tukaj smo za vas

Zaupajte nam svoj e-mail naslov in z veseljem vas bomo obveščali o trendih in novostih s področjih sodobnih informacijskih tehnologij.


Skupini stroka.si, podjetju Stroka produkt d.o.o., izrecno dovoljujem obdelavo zgoraj navedenih osebnih podatkov za obveščanje o novicah, povezanih z aktualnim dogajanjem, dogodkih in ostalih pomembnih dosežkih Skupine stroka.si. Prav tako se strinjam s politiko varstva osebnih podatkov.