Hackathon Kreativnica23: odpiramo vrata kreativnim poslovnim idejam

Hackathon Kreativnica23: odpiramo vrata kreativnim poslovnim idejam

Za finalistke projekta Miss Slovenija smo tudi letos v Skupini stroka.si pripravili Hackathon - delavnico, kjer so dekleta razmišljala o principih modre ekonomije in načrtu za promocijo kraja Radlje ob Dravi. Mladim na vseh področjih se trudimo omogočiti, da svoje inovativne ideje spravijo v življenje. Sveži pogledi namreč vodijo v razvoj novih idej, ki lahko z mentorstvom pripeljejo do dviga dodane vrednosti v državi, zato ponosno izvajamo tovrstna sodelovanja, kot je tudi uspešno zaključen Hackathon - Kreativnica23.

Hackathon je dogodek, ki spodbuja iskanje inovativnih poslovnih ali tehničnih rešitev. Udeleženke, razdeljene v tri skupine, so dobile posebno vsebinsko-podjetniško nalogo, v okviru katere so morale pripraviti načrt za inovativno promocijo kraja Radlje ob Dravi z vključenimi principi modre ekonomije.

Dogodek je potekal 31. maja in 1. junija v Marenberškem mladinskem kulturnem centru v Radljah ob Dravi.

Gregor Likar, direktor Javnega zavoda ŠKTM, je dekletom že nekaj dni pred dogodkom predstavil lokalni turizem, kar je pripomoglo k razumevanju pomanjkanja na področju turizma in olajšalo razvoj njihove poslovne ideje.

Prvi dan so na začetku dogodka dekleta spoznala podjetje Stroka Produkt in obnovila znanje o modri ekonomiji. Brina Belšak, vodja pisarne, je izrekla dobrodošlico in predstavila predviden potek prihodnjih dveh dni. Kot prvi mentor je finalistke nagovoril David Miško, direktor trženja, ki je za dekleta pripravil predstavitev Skupine stroka.si. Grega Ločnikar, Mitja Suvajac in Matic Mele so nato predstavili Hackathon – Kreativnico 23, povedali nekaj več o pomenu dogodka, nekaj besed namenili izzivu, modri ekonomiji in na primeru razložili cilje delavnic.

Dekletom so obnovili princip modre ekonomije, podali nekaj praktičnih primerov ter razložili, kako pravzaprav modra ekonomija poveča izkoristek in profitabilnost celotnega sistema produkcije. Za konec je bil povzet načrt dela v okviru delavnic in koraki razvoja poslovne ideje, ki se začne z zaznavo problema oziroma priložnosti, nadaljuje z raziskavo rešitve, opravljenim pregledom trga in konkurence, kratko predstavitvijo produkta/rešitve, definiranjem marketinških kanalov in ciljne publike, odzivom strank, ekipo ter finalno seveda postavitvijo finančnega modela.

Delavnice in mentorski obhodi so trajali tako prvi kot drugi dan, vse do predstavitev končnih izdelkov. Ves čas razvijanja ideje je bila udeleženkam na voljo ekipa strokovnih mentorjev, ki jim je z mentorskimi obhodi pomagala s koristnimi nasveti in usmeritvami. Dekleta so tako uspešno razvila lastne inovativne ideje in rešitve.

Drugi dan se je pri predstavitvah skupin pridružila tudi strokovna komisija, ki je ocenjevala ideje. Komisijo so sestavljali:

David Miško, direktor trženja in vodja CCEDOS služb, Skupina stroka.si
Matic Mele, vodja inovacij, Skupina stroka.si
Grega Ločnikar, namestnik vodje oddelka raziskav in razvoja, Skupina stroka.si
Monika Kovačič, vodja marketinga in PR službe, Skupina stroka.si
Katja Pokeržnik, direktorica GZS Koroške gospodarske zbornice
Primož Haberman, tehnični direktor O.P.S. Breznik
Jure Naglič, direktor Esktera
Matjaž Aberšek, predsednik regionalne komisije Koroške gospodarske zbornice za inovacije in sodni izvedenec za intelektualno lastnino

Strokovna žirija si je ogledala tri predstavitve.

Prva ekipa Pet zvezdic, ki so jo sestavljale Ines, Naja, Nina in Tijana, je predstavila projekt Oaza sreče, idejo o luksuznih glamping hiškah s tematskim spa-jem pivskih kopeli in savn iz lesenih sodov. V dogodivščino bi bila vključena tudi degustacija piva v lokalni pivovarni.

Drugo skupino Shinrinke so sestavljale Andjela, Špela, Kiara in Aleksandra. Predstavile so idejo za naravno terapevtsko zdravilišče Dva svetova, namenjeno vsem, ki se spopadajo s stresom. Osrednja ideja je pot po gozdovih, ki bi vodila do različnih lokacij skupinskih vodenih vaj v naravi (meditacija, zdravilne tehnike, energetsko zdravljenje).

Alida, Nada, Ana in Nika so bile del zadnje, zmagovalne skupine Megaumi. Njihova inovativna rešitev Rad'mam Slovenijo (Slovenija v malem) je vsebovala idejo naselja hišk, ki po videzu predstavljajo tradicionalno gradnjo posameznih pokrajin Slovenije. V naselju bi ponujali tematski zajtrk in lokalne produkte regij. V apartmajih bi omogočili Virtualno okno, ki bi prikazalo razgled glede na tematiko hiške, v kateri bivajo obiskovalci. V sklopu naselja bi občasno organizirali tudi igro Kje bom danes spal?, kjer bi udeležene skupine iskale ključ do nastanitve, ne da bi vnaprej vedele, v katero pokrajino jih bo ključ popeljal na nočitev.

Za zmagovalno ekipo smo v Skupini stroka.si pripravili posebno nagrado, in sicer ogled lokalne pivovarne Time Brewery s trihodnim menijem in degustacijo njihovega domačega piva. Prav tako so dekleta prejela okusno košarico lokalnih dobrot, ki je bila namensko oblikovana po principu modre ekonomije.

Hackathon je bil dobra priložnost, da so kandidatke s svojim znanjem, idejami in rešitvami izstopile iz povprečja ter s pomočjo mentorjev prejele neprecenljive izkušnje na podjetniškem področju.

Vsem udeleženkam iskrene čestitke za kreativnost, inovativnost, iznajdljivost in pogum pri izvedbi izziva.

Tukaj smo za vas

Zaupajte nam svoj e-mail naslov in z veseljem vas bomo obveščali o trendih in novostih s področjih sodobnih informacijskih tehnologij.


Skupini stroka.si, podjetju Stroka produkt d.o.o., izrecno dovoljujem obdelavo zgoraj navedenih osebnih podatkov za obveščanje o novicah, povezanih z aktualnim dogajanjem, dogodkih in ostalih pomembnih dosežkih Skupine stroka.si. Prav tako se strinjam s politiko varstva osebnih podatkov.