Prihodnost delovnih mest

Prihodnost delovnih mest

Umetna inteligenca: partner ali grožnja?

Napovedi kažejo, da bo skoraj polovica (44 %) ključnih znanj in spretnosti delavcev do leta 2027 zastarela. Še več, poročilo Svetovnega gospodarskega foruma o prihodnosti delovnih mest ugotavlja, da se tehnologija razvija hitreje, kot lahko podjetja oblikujejo in širijo programe usposabljanja.

Že danes pa veliko podjetij uspešno uvaja avtomatizacijo procesov v svoje vsakdanje delovanje. Izraza umetna inteligenca (UI) in avtomatizacija procesov se pogosto uporabljata izmenično. Nista povsem enaka, čeprav imata oba namen pomagati ljudem s prevzemanjem rutinskih, ponavljajočih se opravil. Toda medtem ko avtomatizacija procesov zahteva programiranje, gre pri umetni inteligenci za samodejno strojno učenje s prepoznavanjem vzorcev v podatkih.

Uporaba umetne inteligence za podjetja ne predstavlja le prihranek časa, temveč tudi odlično orodje za obdelavo informacij. Pomaga hitreje obdelati velike količine podatkov s pomočjo pregleda informacij, kar tudi pomeni, da lahko posamezniki na vodilnih položajih hitreje sprejemajo pametnejše odločitve.

V tem kontekstu se poraja ključno vprašanje: je umetna inteligenca (UI) naš partner ali grožnja?

Sodelovanje namesto strahu

Umetna inteligenca avtomatizira naloge in spreminja zahteve po spretnostih. Namesto da bi jo dojemali kot grožnjo, jo je nujno sprejeti kot sodelavca, ki nam bo pomagal pri soočanju z izzivi prihodnosti dela.

Avtomatizacija procesov bo sicer ukinila določena delovna mesta, vendar bo hkrati ustvarila nova in nove, doslej nepredstavljive priložnosti. Podjetja, ki bodo vključila umetno inteligenco v svoje vsakdanje delo, bodo delovala pametneje in dosegala izjemne rezultate.

Prednosti uporabe UI za podjetja:

  • večja produktivnost: avtomatizacija rutinskih opravil za večjo učinkovitost.
  • Izboljšana ustvarjalnost: spodbujanje inovativnosti zaposlenih.
  • Povečana učinkovitost: optimizacija procesov za večjo dobičkonosnost.
  • Izboljšano odločanje: učinkoviteje kot ljudje analizira velike nabore podatkov in tako zagotovi vpogled, ki pripomore k boljšemu odločanju.
  • Izboljšana konkurenčnost: hitrejše in učinkovitejše odzivanje na potrebe strank.

Lahko vam pomagamo pri premagovanju strahu >

Praktični primeri za produktivnejše delo

UI lahko uporabljamo na različne načine in v sklopu različnih orodij in opravil, prav tako pa je priložnost njene uporabe možna v mnogih panogah.

Uporaba v sklopu dela

1. Povzemanje sestankov in dokumentov:

samodejno ustvarjanje povzetkov postaja ključno orodje pri obvladovanju velikih količin informacij, ki nastajajo med sestanki in v dokumentih. S tehnologijo je mogoče hitro in natančno povzeti ključne točke razprav, odločitev ter informacij, kar močno olajša pripravo pomembnih vsebin. Ta funkcionalnost prispeva k znatnemu prihranku časa, saj omogoča zaposlenim, da hitreje pridobijo bistvene informacije, ne da bi morali pregledovati celotna besedila.

2. Organiziranje podatkov:

tehnologija olajša organizacijo podatkov pri kategorizaciji in strukturiranju informacij. Avtomatizirano klasificiranje podatkov glede na vnaprej določene parametre omogoča boljšo preglednost in lažjo analizo. To pripomore k boljši orientaciji v množici podatkov, kar vodi v bolj informirane in smiselne odločitve. S tem orodjem podatki postanejo bolj dostopni, organizirani in uporabni za učinkovitejše poslovne procese.

3. Razporejanje časa:

tehnologija pomaga pri upravljanju časa z implementacijo orodij za sledenje, planiranje in optimizacijo nalog ter projektov. S tem se dvigne produktivnost zaposlenih, saj lahko bolje nadzorujejo svoj delovni čas. Avtomatizacija nekaterih nalog v povezavi s časovnim upravljanjem dodatno zmanjšuje administrativne obremenitve. Zaposleni lahko bolje organizirajo svoje delo, kar vodi do večje učinkovitosti in kakovosti opravljenega dela.

Uporaba v različnih panogah

1. Računovodstvo:

- poenostavljeno evidentiranje finančnih transakcij za zmanjševanje napak pri ročnem vnosu,
- napredno proračuniranje in napovedovanje finančnih tokov s pomočjo analize za zmanjšanje potrebe po ročnih revizijskih postopkih,
- avtonomno izvajanje rutinskih nalog (priprava poročil, obračunavanje davkov), ki omogoča več časa za analizo podatkov in kompleksnejše naloge
(Primer: Priprava komplesnih ponudb s pomočjo UI)

2. Zdravstvo:

- hitrejše in bolj natančne diagnoze s pomočjo strojnega učenja,
- analiza genetskih podatkov, življenjskega sloga in drugih faktorjev za personalizacijo zdravljenja ter prilagajanje terapij posameznim pacientom,
- platforme za podporo in opolnomočenje strokovnega osebja v zdravstvenih zavodih, na podlagi umetne intelligence.
(Primer: PracticeMED rešitev)

3. Finance:

- prepoznavanje goljufij, upravljanje tveganj in avtomatizacija trgovanja,
- vnaprejšnje predvidevanje o pričakovanih prilivih (glede na zgodovino plačil kupcev),
- ohranjanje zadostne likvidnosti podjetja (vzdrževanje ustrezne bonitetne ocene),
- lažje ter enostavnejše planiranje investicij na podlagi strojnega učenja.
(Primer: Analitično orodje CashFlow planner)

4. Proizvodnja:

- sistemi nadzora za prilagajanje procesov v realnem času za večjo učinkovitost,
- algoritmi za nadzor kakovosti za samodejno analizo in klasifikacijo izdelkov, kar zagotavlja višjo raven kakovosti,
- prediktivni modeli, ki sproti odkrivajo morebitne napake v materialu oziroma gradnji končnega izdelka.
(Primer: DIGI-H-AM strojni modul)

5. Prodaja:

- razumevanje potreb strank z algoritmi analize potrošniških podatkov za pripravo personaliziranih ponudb,
- uporaba Chatbotov, virtualnih asistentov in avtomatizacije prodajnih procesov za optimizacijo nakupnega procesa in izboljšanje uporabniške izkušnje,
- sistemi predikcije prodaje in spremljanje trendov v določenih panogah na dnevni ali mesečni osnovi za predikcijo prodaje.
(Primer: LeadSmart platforma za predikcijo prodaje)

Microsoftov Copilot: vaš sodelavec

Več o Microsoft Copilot orodju >

Na tej točki se morda sprašujete, kako lahko moč umetne inteligence izkoristite v že obstoječih orodjih, ki jih večina zaposlenih uporablja vsakodnevno.

Microsoft 365 Copilot je najnovejša Microsoftova inovacija, ki si jo lahko predstavljate kot pomočnika, ki temelji na umetni inteligenci. Združuje velike jezikovne modele (LLM) z vašimi poslovnimi podatki in je vgrajen neposredno v aplikacije, ki jih že uporabljate vsak dan - Word, Excel, PowerPoint, Outlook, Teams in druge.

Microsoft s programoma Copilot in Security Copilot vodi revolucionarno spreminjanje načina interakcije s tehnologijo v vsakdanjem delovnem življenju. Integracija teh orodij, ki jih poganja umetna inteligenca, ponuja prihodnost, v kateri se kreativnost in produktivnost povečata, učenje pa postane dostopnejše.

Na katerih področjih vam lahko Copilot pomaga?

  • Ustvarjalnost: pomoč pri ustvarjanju besedil, predlaganje idej in pisanje dokumentov.
  • Produktivnost: avtomatizacija rutinskih opravil, iskanje podatkov in prevajanje jezikov.
  • Učenje: prilagajanje vašim navadam in ponujanje personalizirane pomoči.

Sodelovanje za konkurenčno prihodnost

Umetna inteligenca ni grožnja, temveč priložnost. Omogoča osvoboditev rutinskih nalog in osredotočanje na ustvarjalno ter strateško delo. Ključnega pomena je sprejetje kulture nenehnega učenja, izkoriščanje UI za reševanje problemov in njena nemotena vključitev v delovne procese.

Čeprav avtomatizira nekatera delovna mesta, odpira vrata novim priložnostim. Prihodnost dela, prepletena z umetno inteligenco, predstavlja kraljestvo neskončnih možnosti. Z izkoriščanjem zmožnosti umetne inteligence in hkratnim negovanjem človeških veščin lahko ustvarimo prihodnost, v kateri tehnologija povečuje naš potencial in spodbuja učinkovitejšo ter prilagodljivejšo delovno silo.

S sodelovanjem z umetno inteligenco si tako lahko podjetja omogočijo ne le bolj učinkovito, temveč tudi pametnejše delovanje, s tem pa si zagotovijo močno konkurenčno prednost.

Tukaj smo za vas

Zaupajte nam svoj e-mail naslov in z veseljem vas bomo obveščali o trendih in novostih s področjih sodobnih informacijskih tehnologij.


Skupini stroka.si, podjetju Stroka produkt d.o.o., izrecno dovoljujem obdelavo zgoraj navedenih osebnih podatkov za obveščanje o novicah, povezanih z aktualnim dogajanjem, dogodkih in ostalih pomembnih dosežkih Skupine stroka.si. Prav tako se strinjam s politiko varstva osebnih podatkov.