Kje iskati prihranke in srečo zaposlenih?

Kje iskati prihranke in srečo zaposlenih?

V sodobnem poslovnem svetu se večina podjetij srečuje s stalnim izzivom, kako povečati učinkovitost zaposlenih in hkrati izboljšati njihovo zadovoljstvo. Avtomatizacija procesov in s tem nadgradnja nalog zaposlenih, je ključna za doseganje teh ciljev. Ob tem se pogosto postavlja vprašanje, kako omogočiti netehničnim posameznikom ustvarjanje prilagojenih aplikacij brez potrebe po kodiranju.

Power Apps, inovativna platforma podjetja Microsoft, se izkaže kot odgovor na ta izziv. Omogoča uporabnikom, da sami ustvarijo prilagojene aplikacije, ne da bi za to potrebovali strokovno znanje programiranja ali razvijanjaPrednost izdelave lastnih aplikacij z uporabo nizkokodnih platform je predvsem v tem, da lahko podjetja poskrbijo, da so popolnoma prilagojene edinstvenim potrebam uporabnikov organizacije in načinu dela zaposlenih.

Po raziskavi Microsofta platformo Power Apps v vsaj enem oddelku uporablja 92 % podjetij iz seznama Fortune500 – 500 najbogatejših podjetij na svetu.

Družba Forrester Consulting je v raziskavi ugotovila, da podjetja, ki uporabljajo Microsoft Power Apps, dosegajo naslednje rezultate:

 • 188 % ROI (donosnost naložbe) v treh letih,
 • 74 % zmanjšanje stroškov razvoja aplikacij,
 • prihranek časa zaposlenih v povprečju 3,2 ure na teden.

Orodja, ki sodelujejo

Platforma vsebuje celosten nabor aplikacij Microsoftovega okolja, storitev, priključkov in podatkovne platforme, ki zagotavlja hitro okolje za razvoj poslovnih aplikacij. Ključna prednost je možnost gradnje aplikacij na osnovi M365 in Microsoft Dynamics 365. S tem se lahko v eno priročno izkušnjo integrirajo različni deli Microsoftovega okolja, kot so SharePoint Online, Excel in Dynamics 365.

Power Apps platforma je opremljena s številnimi funkcijami in orodji za pomoč pri ustvarjanju aplikacij, ki ne zahtevajo kodiranja.

Ta orodja vključujejo:

 • knjižnico vzorčnih aplikacij, ki se lahko uporabi kot izhodišče in nato prilagodi,
 • knjižnico več kot 200 priključkov za povezovanje podatkov in sistemov, vključno s tistimi iz okolja Office 365,
 • enostaven vmesnik za ustvarjanje aplikacij, ki se lahko povleče in spusti,
 • tesno povezovanje z drugimi orodji Office 365 in Dynamics, dobre podporne strukture, vključno z aktivno skupnostjo Power Apps.

Platno & modeli: svet prilagojenih aplikacij

Aplikacije na platnu (canvas) so vrsta aplikacij v Power Apps platformi, ki so zgrajene z uporabo spletne predloge. Uporabniki imajo popoln nadzor nad videzom in funkcionalnostjo aplikacije, saj lahko uporabljajo različne kontrole in dodatke

Glavna značilnost canvas aplikacij je, da temeljijo na uporabniku. To pomeni, da lahko uporabniki sami določijo, kako bo videti in kako bo delovala. Zato so odlična izbira za aplikacije, ki morajo biti prilagojene specifičnim potrebam uporabnikov.

Prednosti aplikacij na platnu (canvas):

 • uporabniku prijazna gradnja: aplikacije je mogoče graditi brez predhodnih izkušenj s programiranjem. Uporabniki lahko uporabljajo spletno predlogo za ustvarjanje aplikacije, nato pa jo prilagodijo svojim potrebam.
 • Visoka prilagodljivost: aplikacije so zelo prilagodljive in se lahko uporabljajo za različne namene. Uporabniki lahko ustvarjajo lastne kontrole in dodatke ter uporabljajo lastno kodo.
 • Dostop do različnih podatkovnih virov: aplikacije dostopajo do različnih podatkovnih virov, vključno z oblačnimi storitvami, lokalnimi bazami podatkov in drugimi aplikacijami.

Aplikacije, ki temeljijo na modelih (model-driven), so vrsta aplikacij v Power Apps platformi, ki so zgrajene z uporabo podatkovnega modela. Ta določa strukturo aplikacije, vključno s tabelami, stolpci in pogledi. Uporabniki lahko uporabljajo različne kontrole in dodatke za ustvarjanje uporabniškega vmesnika, vendar imajo manj nadzora nad videzom aplikacije, kot pri aplikacijah na platnu.

Glavna značilnost model-driven aplikacij je, da temeljijo na podatkih. To pomeni, da je njihova struktura določena s podatkovnim modelom. So odlična izbira za aplikacije, kot so CRM, aplikacije za upravljanje projektov ali skladiščne rešitve.

Prednosti aplikacij, ki temeljijo na modelu:

 • hitra gradnja: mogoče jih je zgraditi hitreje kot na platnu, saj se struktura aplikacije določi s podatkovnim modelom.
 • Standardiziran uporabniški vmesnik: imajo standardiziran uporabniški vmesnik, ki je podoben drugim Microsoftovim poslovnim aplikacijam.
 • Podpora za več poslovnih procesov: podpirajo različne poslovne procese (prodaja, marketing, podpora strankam, upravljanje projektov).

Če povzamemo, so aplikacije na osnovi platna bolj prilagodljive in primerne za številne scenarije s hitrimi razvojnimi cikli. Aplikacije, ki temeljijo na modelih pa vsebujejo strukturiran pristop, ki zagotavlja doslednost in se pogosto uporablja pri razvoju, osredotočenem na podatke.

Rešitve za poslovni uspeh

V Skupini stroka.si že več let aktivno delamo na razvoju aplikacij z uporabo nizkokodnih platform. Lahko se uporabljajo za več procesov, ki vključujejo potek dela, avtomatizacijo, vizualizacijo podatkov, poročanje, sodelovanje in drugo.

Naši strokovnjaki so med drugim razvili aplikacije za:

1. pomoč na obremenjenih lokacijah:

 • modernizacija obstoječega sistema na osnovi MS Excel za boljši nadzor nad razporeditvijo delavcev. 
 • Uporabniški vmesniki za delavce in administratorje s podporo za različne dogodke.

2. Spremljanje počutja - iFeel:

 • sledenje počutja zaposlenih na delovnem mestu (seznam počutij z možnostjo anonimizacije preko sistema GUID).
 • Enostavna vmesna stran na SharePointu.

3. Evidenco obiskov na dogodkih in evidenco prisotnosti:

 • elektronska evidenca prijave obiskov na dogodkih.
 • Mobilna aplikacija za vodenje evidence prisotnosti.

4. Oddajo izzivov in idej:

 • aplikacija za oddajo in nagrajevanje inovativnih idej zaposlenih.
 • Mobilna verzija aplikacije za lažjo dostopnost.

5. Proces obvladovanja sprememb:

 • vnos in pregled podatkov za vsa področja, omogoča tudi vpogled v pretekle podatke.
 • Obveščanje uporabnikov.

6. Aplikacijo za sprejemanje gostov (eVratar):

 • obiskovalec izpolni elektronski obrazec, tiskalnik natisne nalepko s QR-kodo in prijavno številko.
 • obiskovalec prevzame nalepko ter jo vratarju vrne ob odhodu, ta pa jo skenira in opravi odjavo.

Nove zmogljivosti

Tako kot pri večini orodij in storitev v paketu M365, Microsoft še naprej vlaga v Power Apps, pri čemer so najnovejše napovedi o bližnjih zmogljivostih zelo napredne.

Napovedane nove zmogljivosti:

 • izboljšana vrstica za formule Power Fx: vrsta za formule Power Fx bo privzeto vklopljena za nove aplikacije. To bo olajšalo ustvarjanje in urejanje formul v Power Apps aplikacijah.
 • Razširitev Microsoft Copilot: Microsoft Copilot bo zdaj podpiral vtičnike Power Platform. To bo omogočilo Microsoft Copilotu, da uporabnikom pomaga pri ustvarjanju in urejanju aplikacij.
 • Zmožnost AI Builder: ta zmogljivost omogoča aplikacijam, da izkoristijo Microsoftova ogrodja za umetno inteligenco in strojno učenje ter razvijejo pametnejše in naprednejše aplikacije. Na primer, umetna inteligenca lahko analizira in kategorizira odzive strank na povratne informacije ter nato sprejme določene ukrepe.
 • Portali: portali omogočajo ustvarjanje spletnih mest, namenjenih zunanjim zaposlenim, na enak način kot Power Apps. Lahko se uporabljajo za ustvarjanje portalov za povratne informacije strank, portalov za podporo strankam ali portalov za usposabljanje.

Tukaj smo za vas

Zaupajte nam svoj e-mail naslov in z veseljem vas bomo obveščali o trendih in novostih s področjih sodobnih informacijskih tehnologij.


Skupini stroka.si, podjetju Stroka produkt d.o.o., izrecno dovoljujem obdelavo zgoraj navedenih osebnih podatkov za obveščanje o novicah, povezanih z aktualnim dogajanjem, dogodkih in ostalih pomembnih dosežkih Skupine stroka.si. Prav tako se strinjam s politiko varstva osebnih podatkov.