Po poti na vrh: uspešna prenova spletnega portala gore-ljudje

Po poti na vrh: uspešna prenova spletnega portala gore-ljudje

»Preprost spletni urejevalnik mi omogoča preprost vnos novic in načrtovanje prihodnjih objav. V novi različici spletne strani so vsebine bolje strukturirane, ključna pridobitev je prenovljen iskalnik in možnost nadgradnje.«

Franci Savenc, glavni urednik portala gore-ljudje, www.gore-ljudje.si

Spletni portal gore-ljudje svoje obiskovalce razveseljuje že od 21. decembra 1998, ko je bila postavljena njegova prva različica. Pri ustvarjanju zanimivih vsebin na temo planinstva in povezanih področij je do danes sodelovalo kar 585 avtorjev.

Nepregledna spletna stran, potrebna prenove

Urednik in ustanovitelj spletnega mesta Franci Savenc se je za prenovo spletne strani odločil, ker je prejšnja različica postala precej zastarela - tako po izgledu kot tudi funkcionalnostih. Administratorski kotiček je bil odvisen od vtičnika, ki je podpiral le še določeno različico brskalnika Mozilla Firefox, zaradi česar je bilo vzdrževanje spletne strani skoraj onemogočeno. Ker so uredniki različnih starostnih skupin, kar nekaj je tudi starejših od 60 let, je bila uvedba urejevalnika, ki omogoča enostavno načrtovanje in vnašanje vsebin, nujna.

Stara stran je vsebovala več kot 67 tisoč novic, ki pa niso bile podrobneje razvrščene. Razporejene so bile v le tri kategorije, dodatna vsebinska opredelitev oz. kategorizacija se je reševala z značkami.

Zmagovalna kombinacija: platforma DotNetNuke in Microsoftova orodja

Prenovljeni novičarski portal gore-ljudje na prvi pogled morda izgleda preprosto, je pa eden največjih in najobsežnejših slovenskih novičarskih portalov na platformi DotNetNuke. G. Franci Savenc se je na Skupinostroka.si obrnil po priporočilu enega od aktivnih sourednikov strani. Že na prvem sestanku so bili zelo jasno podani cilji prenove in želje urednika. Znanje in izkušnje izvajalcev ter izbrana platforma pa so bili več kot dovolj močni argumenti, da se je s prenovo zastarelega portala lahko pričelo.

 

Zakaj je pri izdelavi nove spletne strani vredno izbrati platformo DotNetNuke? »

 

V okviru prenove se je iz obstoječega portala v novo okolje preneslo vse do takrat objavljene vsebine, uporabnike, kategorije in značke. Ogromno količino novic, ki poprej niso bile razporejene po sklopih, se je razvrstilo v 48 kategorij. Tekom projekta je bilo prav tako potrebno spremeniti domeno spletne strani in sicer iz gore-ljudje.net v gore-ljudje.si, skladno s tem pa tudi poskrbeti za preusmeritev prometa na novo spletno stran.

Strokovnjaki Skupine stroka.si so se soočali tudi z nekaterimi performančnimi težavami, ki so bile posledica velike količine podatkov v bazi po prenosu. Glede na pretekle izkušnje s tako obsežnimi sistemi, so poznali rešitev, kako se lotiti optimizacije, da bo zagotovljeno hitro nalaganje strani. 

Veliko časa je bilo posvečenega tudi uredniškemu procesu, načinu vnosa objav in ustrezni porazdelitvi vnosnih polj. Poudarek je bil na preglednosti in enostavnosti uporabe spletne strani za urednike.

Izvajalci so gospodu Franciju uredili tudi Office 365 za njegove e-mail račune, nastavili OneDrive in implementirali rešitev Microsoft Teams. Urednikom so s tem omogočili, da lahko preko videokonferenc in sporočil med seboj lažje in hitreje komunicirajo o vsebinah, ki so v pripravi. Tako se ne more zgoditi, da bi dva urednika zasledila in pripravljala novico z enako tematiko. V rešitev Microsoft Teams je bilo prav tako vgrajenih nekaj preglednic, ki pomagajo pri vodenju dodatnih opravil v okviru urejanja portala.

Hitro delovanje iskalnika

Spletni portal vključuje kar nekaj zelo uporabnih funkcionalnosti, med katerimi prednjači prenovljen iskalnik, ki poskrbi, da so rezultati kljub ogromni količini podatkov na voljo takoj. Pri tem se je uporabila rešitev, ki hkrati deluje kot podatkovna baza in iskalno orodje, namenjeno veliki količini podatkov in zagotavljanju hitrih rezultatov.

Nova spletna stran skozi oči analitika

Nova spletna stran je bila postavljena 18. maja 2020. Do 4. avgusta jo je obiskalo skoraj 39 tisoč ljudi. Z drugimi besedami to pomeni, da se je v tem obdobju na spletni strani na dan povprečno zvrstilo 498 obiskovalcev. Uporabniki se na spletni strani ob posameznem obisku povprečno zadržijo 2 minuti in 16 sekund, v času seje pa si ogledajo 3,32 strani. Stopnja odhodov s spletne strani znaša približno 40 %. Podatki pričajo o tem, da je spletna stran zanimiva za obiskovalce, ki jo obiskujejo pogosto in na njej ostanejo razmeroma dolgo časa. 60 % obiskovalcev nanjo prispe preko organskega iskanja, 31 % neposredno z vpisom povezave v brskalnik, 6 % preko napotitev z drugih strani, 3 % pa z družbenih omrežij.

Pot do vrha še ni končana

85-letni Franci Savenc je vsebine za portal začel zbirati, ko je bil svetovni splet še v povojih. Kratice, kot so HTML, CSS, Javascript, RSS, padding-left, Share na Facebook, SSL, Google Analytics in podobne tehnične tujke, mu ravno zaradi tega sploh niso tuje.

Vsi vpleteni v prenovo spletne strani se zavedajo, da bo portal kljub temu, da so projekt uspešno pripeljali do konca, potreboval dodatne izboljšave. V želji, da gospod Franci spletno stran s svojo ekipo uspešno posodablja, so v Skupini stroka.si izvedli izobraževanja o upravljanju s portalom.

Savenc in Skupina stroka.si sta sklenila, da bosta za potrebe raznih nadgradenj sodelovala tudi v prihodnosti. Spletna stran se bo v naslednjih mesecih nadgradila z dodatnima vsebinskima odsekoma, imenovanima zbirke in leksikoni. Na ta način se bo formaliziralo nekatere vsebine, ki so trenutno slabo strukturirane. Prav tako bo posodobljen iskalnik, ki bo tako omogočal še bolj napredno in natančno iskanje.

 

Preverite še ostale študije primerov »

Tukaj smo za vas

Zaupajte nam svoj e-mail naslov in z veseljem vas bomo obveščali o trendih in novostih s področjih sodobnih informacijskih tehnologij.


Skupini stroka.si, podjetju Stroka produkt d.o.o., izrecno dovoljujem obdelavo zgoraj navedenih osebnih podatkov za obveščanje o novicah, povezanih z aktualnim dogajanjem, dogodkih in ostalih pomembnih dosežkih Skupine stroka.si. Prav tako se strinjam s politiko varstva osebnih podatkov.

 
mangakakalot