2024: Svetlo. Razvojno. Prodorno.

2024: Svetlo. Razvojno. Prodorno.

V Skupini stroka.si se zavedamo, da moramo v času hitro rastoče tehnologije slediti trendom, se vsak dan znova učiti in prilagajati trgu. Ne, ker bi to morali, temveč ker nam je pomembno, da tako nam, kot tudi našim strankam omogočamo rast in razvoj, ki je potrebna za stabilnost podjetij.

Kljub namenski tehnološki rasti obenem še vedno ostajamo usmerjeni predvsem k našim strankam. To že vrsto let dokazujemo s skrbniškim pristopom, ki nam omogoča pravo mero razumevanja in osebni pristop s katerim zagotavljamo zanesljivost, strokovnost ter hitrejšo odzivnost.

Gartnerjevo leto 2024: naj bo tudi vaše

Raziskava tehnoloških trendov je ključna za določitev prednostnih naložb v dobi umetne inteligence. Inovacije na tem področju lahko organizacijam pomagajo graditi, obenem pa učinkovito rasti. Implementacija sodobnih tehnologij prinaša koristi, kot so zaupanje v varno uporabo umetne inteligence, trajnostne dejavnike, namenske tehnologije za specifične naloge, večjo hitrost in produktivnost ter večjo vrednost za uporabnike.

Gartner napoveduje, da bodo organizacije, ki pri svojem poslovanju aktivno uporabljajo umetno inteligenco, do leta 2026 izboljšale natančnost odločanja in dosegle višjo poslovno vrednost. Prav tako se pričakuje, da bodo organizacije, ki bodo vlagale v varnost, ki temelji na umetni inteligenci, znatno zmanjšale število vdorov.

Trajnostna tehnologija, inženiring platforme, pametne aplikacije in demokratizirana generativna umetna inteligenca so ključne za poslovni uspeh, prav tako pa se napoveduje, da bodo strojne stranke (pametni hladilniki itd.) postale pomembne za prihodnost digitalne trgovine. Skladno s tem je pomembno, da organizacije sprejmejo te trende in prilagodijo svoje strategije ter naložbe, da ostanejo konkurenčne.

Družba Gartner Inc. je poudarila, da morajo vodje IT obvladovati motnje in negotovosti ter predstavila 10 najpomembnejših strateških tehnoloških trendov za leto 2024:

1. Demokratizirana generativna umetna inteligenca: napoveduje se, da bo do leta 2026 več kot 80 % podjetij uporabljalo generativno umetno inteligenco, kar je znatno povečanje iz manj kot 5 %.

2. Upravljanje zaupanja, tveganj in varnosti umetne inteligence: TRiSM (AI trust, risk and security management) lahko do leta 2026 poveča natančnost odločanja za do 80 %.

3. Razvoj z umetno inteligenco: vključuje uporabo strojnega učenja in generativne umetne inteligence za pomoč inženirjem programske opreme, kar povečuje produktivnost in izpolnjuje vse večje zahteve po programski opremi.

4. Pametne aplikacije: v ospredju so aplikacije z avtonomno inteligenco za izboljšanje učinkovitosti, zanesljivosti in uporabniške izkušnje.

5. Povečana povezana delovna sila: cilj je optimizirati vrednost človeških delavcev z uporabo inteligentnih aplikacij in analitike ter napovedati 50-odstotno skrajšanje časa usposabljanja za ključne vloge do leta 2027.

6. Nenehno spremljanje izpostavljenosti grožnjam: sistemski pristop k ocenjevanju in upravljanju tveganj – Gartner predvideva zmanjšanje števila kibernetskih napadov za dve tretjini do leta 2026, v kolikor se pri varnosti naslonimo na umetno inteligenco.

7. Machine customers: »custobot«. Do leta 2028 naj bi 15 milijard povezanih izdelkov delovalo kot strojne stranke (pametni hladilniki …).

8. Trajnostna tehnologija: do leta 2027 naj bi četrtina prihodkov direktorjev informatike bila povezana z vplivom trajnostne tehnologije.

9. Razvijalske platforme: vključuje gradnjo razvojnih platform za optimizacijo produktivnosti in uporabniške izkušnje, kar povečuje ustvarjanje poslovne vrednosti. Temeljijo predvsem na low-code to no-code konceptu.

10. Industrijske platforme v oblaku: po napovedih bo do leta 2027 več kot 70 % podjetij uporabljalo platforme v oblaku, kar je bistveno več kot zdaj, ko jih je manj kot 15 %.

V koraku s trendom že več kot 30 let

Skupina stroka.si je letos praznovala ponosnih 30 let delovanja. V podjetju stalno poudarjamo pomen znanja, trendov in prilagodljivosti trgu. Zaradi omenjenega ostajamo stabilni, konkurenčni in zaupanja vredni ponudniki za več kot 800 aktivnih strank.

Z digitalno transformacijo smo začeli že v letu 2015, od takrat pa smo s pomočjo umetne inteligence preskočili mnogo ovir in pomagali mnogim strankam.

Ustvarili in implementirali smo že kar nekaj naših lastnih rešitev, ki se tesno povezujejo z uporabo umetne inteligence. Poleg tega se v podjetju močno upiramo na uporabo sistemov, ki na umetni inteligenci temeljijo.

Poglejmo si nekaj aktualnih rešitev in sistemov do sedaj:

- AI expert accelerator – bronasto priznanje za inovacije na nacionalni ravni: tehnični del inovacije zajema CMS platformo dodelano z eCommerce sistemom, ki bazira na zadnjih verzijah tehnologije ASP.NET in MS SQL ter OpenAI integracijo z zadnjo verzijo API-ja ChatGPT 4.0 in DALL·E 2 generatorjem slikovnega materiala. Orodje omogoča ustvarjanje obsežne zbirke strokovnih vsebin brez zahtevanja posebnega znanja s področja informatike. Sistem hkrati nudi stalno posodabljanje svoje vsebine na podlagi povratnih informacij uporabnikov.

- Influxdb - gre za namensko podatkovno bazo za shranjevanje in analizo časovno označenih podatkov. Dandanes izvajamo monitoring najrazličnejših naprav: od strojev, avtov in hladilnikov do pametnih ur. Vse skupaj je povezano v t.i. internet stvari (IoT). Gre za posebno strukturo t.i. časovno označenih podatkov, ki se zajemajo na določen časovni interval. Tradicionalne relacijske baze (npr. SQL – Structured query language) se pri zapisovanju, shranjevanju in kasnejši obdelavi tovrstnih podatkov ne obnesejo najbolje.

- Platforma StrokaDT - osnovni cilj platforme je vzpostavitev rešitev digitalne transformacije – strokaDT platform je zagotavljanje skupka rešitev in znanj, ki se povezujejo v celoto ter omogočajo osnovo za gradnjo in povezovanje rešitev digitalne transformacije. Platforma strokaDT združuje vsa znanja in tehnologije, ki so pomembne v procesu digitalne transformacije določenega podjetja.

- IQ TPM 4.0 - skupaj s podjetjem Marovt smo razvili inteligentni sistem za podporo vzdrževanju v proizvodnji. Rešitev omogoča elektronsko zbiranje podatkov iz starejših modelov strojev in zbiranje ter obdelavo podatkov lokalno v okviru podjetja ali v oblaku Microsoft Azure. Elektronsko podporo načrtovanju vzdrževanja in vodenja podatkov o osnovnih sredstvih omogoča CMMS sistem. V okviru rešitve interneta stvari (Internet of things) se stroji povezujejo v omrežje.

- Low-code to no-code – sistemi, ki na podlagi umetne inteligence omogočajo hitro in zelo učinkovito programiranje, kar pomeni, da lahko v njihovo uporabo namesto programerjev vključujemo tudi druge ekspertne kadre. V Skupini stroka.si so to predvsem fiziki in matematiki, ki lahko na podlagi svojega teoretičnega znanja izdelajo zelo kakovostne aplikacije.

- LeadSmart platform (temelj za izgradnjo BiziSmart orodja) - v sodelovanju z ameriškim podjetjem, smo v Skupini stroka.si razvili sistem predikcije prodaje. S pomočjo umetne inteligence in strojnega učenja v podjetju spremljajo trende v določenih panogah na dnevni ali mesečni osnovi in na podlagi tega ustvarjajo predikcijo njihove prodaje v naslednjem letu. Spremljajo ogromno industrij, ki jih ljudje sami v taki meri ne morejo, in na podlagi tega dobijo napovedi o tem, kaj se bo v prihodnosti dogajalo tudi z njihovo industrijo.

Samozavestno lahko rečemo, da smo v letu 2023 ogromno časa namenili novim znanjem, spoznavanju novo rastočih tehnologij in umetne inteligence ter na podlagi omenjenega razvili rešitve, ki bodo z nami zakorakale tudi v leto 2024.

Kaj pa področja, ki niso nujno odvisna od umetne inteligence?

Prišli smo do točke, ko se uporabniki že težko zavedamo, kje vse pri delu koristimo umetno inteligenco, saj je močno zastopana v mnogih orodjih, ki jih uporabljamo za vsakdanje delo in komunikacijo.

Zaposleni jo uporabljajo pri pridobivanju povzetkov obstoječih raziskav ali predlogov modernih pristopov k reševanju specifične problematike. Prav tako imajo orodja, ki jih uporabljamo za razvoj že sama po sebi precej močno AI podporo (npr. Copilot v Visual Studio za programerje, Adobe generative fill za oblikovalce, AI podprte ekstrakcije iz različnih dokumentov … ).

Na področju informacijske varnosti je umetna inteligenca dandanes ključnega pomena. V Skupini stroka.si strankam nudimo rešitev Microsoft Defender for Business, ki pri delovanju uporablja tudi moč umetne inteligence. XDR (Extended detection and response) je namreč varnostni koncept, ki se nanaša na integrirano platformo za odkrivanje in odzivanje na grožnje, ki presega meje posameznih varnostnih orodij. To pomeni, da združuje podatke in analize iz več virov, kot so končne točke, strežniki, omrežja itd., da zagotovi bolj celovito obrambo pred grožnjami.

V prihajajočem letu pričakujemo tudi rast umetne inteligence v finančnem sektorju in ERP sistemih. Podjetja se vsakodnevno soočajo z obilico finančnih podatkov, kot so transakcije, računi, donosi in dobičkonosnost. Podjetjem največkrat le-te predstavljajo velik zalogaj, hkrati pa ponujajo ogromen potencial za ustvarjanje poslovne vrednosti. Pri tem lahko ERP sistemi, analitika in umetna inteligenca (AI), v kombinaciji s podatki ustvarijo ključno orodje, ki nadgradi finančno poslovanje in pripomore k boljšemu razumevanju trga, optimizaciji procesov ter izboljšanju odločanja.

Umetno inteligenco najdemo tudi v orodjih MS Teams, SharePoint, Word … Ponekod v obliki iskalnika, drugje pomočnika, Microsoft pa je prav tako ravno predstavil novo rešitev - Microsoft 365 Copilot, ki zagotavlja inteligentno pomoč v realnem času in uporabnikom omogoča, da izboljšajo svojo ustvarjalnost, produktivnost ter spretnost.

Ena izmed najpomembnejših področij priložnosti za naše podjetje so zagotovo tudi digitalni dvojčki, ki omogočajo razumevanje poslovnih sistemov, kar pomaga pri detekciji anomalij, napovedovanju razvoja ter optimizaciji procesov.

Močno v leto 2024

Četudi se nam v današnjem svetu stalno mudi, si z veseljem vzamemo nekaj časa, da se iz srca zahvalimo našim strankam in partnerjem, za predanost sodelovanju, izkazanem zaupanju ter podani možnosti, da se z vami nenehno učimo in skupaj rastemo.

V enem izmed naših člankov smo zapisali, da je umetna inteligenca lahko protistrup za gospodarsko ohlajanje. In ker resnično verjamemo tudi, da je umetna inteligenca naša skupna prihodnost, se zavezujemo, da vas bomo še naprej vodili skozi inovativne poti uspeha v letu 2024.

Četudi v duhu nenehnih in nepredvidljivih tehnoloških sprememb težko napovemo, kaj nas v letu 2024 čaka, vam lahko z zagotovostjo obljubimo, da bomo še naprej ostajali zaupanja vredni, usmerjeni k strankam in vam celovito zagotavljali rast ter razvoj.

Verjamemo, da bo vaše prihajajoče leto svetlo, skupaj pa bomo leto 2024 oblikovali v pot do uspeha.

Tukaj smo za vas

Zaupajte nam svoj e-mail naslov in z veseljem vas bomo obveščali o trendih in novostih s področjih sodobnih informacijskih tehnologij.


Skupini stroka.si, podjetju Stroka produkt d.o.o., izrecno dovoljujem obdelavo zgoraj navedenih osebnih podatkov za obveščanje o novicah, povezanih z aktualnim dogajanjem, dogodkih in ostalih pomembnih dosežkih Skupine stroka.si. Prav tako se strinjam s politiko varstva osebnih podatkov.