Dobrodošli v zmagovalni Team

Dobrodošli v zmagovalni Team

Vsi smo kdaj siti sestankov. Ravno tista prava mera komunikacije v podjetjih je tihi problem, ki se ga premalo zavedamo. Bodisi, da večino delovnega časa preživimo na usklajevalnih sestankih ali pa – slednje se običajno dogaja podrejenim – veliko količino časa porabimo za iskanje, klicanje in čakanje šefa. Ker pač potrebujemo nek podatek ali kratko razjasnitev. No, danes se da vse to rešiti tudi drugače in precej bolj elegantno.

Bom dal še en primer. Velika večina raziskav iz časov pred razmahom interneta je kot eno večjih težav zaposlenih, ki so iz tega ali onega razloga delali od doma, navajala odtujenost od notranjih informacij.

Pač, niso kramljali s kolegi med čakanjem na izpis tiskalnika ali se družili med malico. Ta komunikacija ni povsem nedolžna. Pogosto je kriva za tiste najbolj iskrive ideje, ki se pozneje sprevržejo v poslovne preboje.

Ampak, boste rekli, že dolgo imamo internet. Pa chat. Drži. Imamo povezave, vsaj do nedavnega pa nismo imeli pametnih orodij, ki bi tako neformalno izmenjavo mnenj nadomestila. Zdaj jih imamo in čas je, da jih pametno vprežemo v vsakdanje procese.

Gremo torej k srži. Kaj torej so Microsoft Teams?

  • Vrhunski pripomoček za skupinsko posredovanje idej in znanja.
  • Skupek orodij in aplikacij, ki delujejo v brskalniku, brez nameščanja in brez večnega usklajevanja različnih verzij.
  • Okolje, v katerega lahko integriramo interne in zunanje vsebine ter orodja, ki jih lahko pregledno razvrščamo po različnih zavihkih.
  • Če ste privrženec umetnopametnih pomočnikov, MS Teams omogočajo preprosto uporabo t. i. botov, ki namesto vas opravijo nekatera dnevna opravila in naloge.
  • Vse to, tudi če niste za delovno mizo. MS Teams je z vsemi funkcionalnostmi na voljo tudi na mobilnih napravah – kjerkoli in kadarkoli.

Ko se zares poglobimo v podrobnosti, ugotovimo, da gre za s koristnimi funkcionalnostmi nabito platformo, zares ključne pa so tri: komunikacija, vodenje projektov in navzkrižna povezanost z Office 365.

O prvi smo že nekaj rekli. Sodelovanje je danes v kolektivu ključnega pomena. Na projektih pogosto sodeluje več oseb, ki morajo med opravljanjem svojega dela med seboj tesno komunicirati. Zaradi česar se lahko hitro zaletimo v t. i. collaboration overload. Ko zaradi kopice mnenj, predlogov in sodelujočih ne vemo več, kje smo in kam plovemo.

Drugi, ob komunikaciji prav tako ključen atribut, se nanaša na vodenje in upravljanje poteka projektov, kar je zares težko, če ne nemogoče, kadar vsi ne delajo v isti pisarni ali ojej, celo ne na isti lokaciji. Vsakodnevno sestankovanje, pa naj bo še tako »lean« zasnovano, jemlje čas in živce.

Ko enkrat zapopademo v oblikovanje in delo z ekipami v Microsoft Teams, postane skupno snovanje še tako kompleksnih projektov precej preprosto. Naloge lahko obenem izvaja več uporabnikov, pri tem lahko vnašajo vsem vidne komentarje in pripombe ali pa prek klepeta kar neposredno zgladijo morebitna nesoglasja.

Gre za precejšnjo eliminacijo kaosa in neorganiziranosti, vsaj za tiste, ki so to kdaj počeli prek izmenjave desetin e-poštnih sporočil in usklajevalnih sestankov, naslednje jutro pa praskajoč po glavi ugibali, katera je zadnja, prava različica.

Potem pridemo do aplikacij, ki jih vsakodnevno uporabljamo vsi, ampak pretežno vsak zase. V MS Teams so orodja, kot so Word, Excel, Planner, Power BI in SharePoint, integrirana v uporabniški vmesnik, kar daje uporabnikom možnost hkratne uporabe, predvsem pa po potrebi jasen in poenoten pogled na potek dela. Seveda pa z lahkoto v okolje pripeljemo tudi zunanje aplikacije in storitve, denimo Github ali pa katero od družabnih omrežij. Delo, načrtovanje, komunikacije in nadzor … vse to na enem samem mestu. Neprecenljivo.

Microsoft Teams je obetavno in relativno novo, pred komaj dvema letoma predstavljeno orodje za skupinsko delo. Že v tem kratkem času je našlo številne navdušene privržence, med katere se že dolgo uvrščam tudi sam. Predlagam, da se z njim seznanite tudi sami, namreč, upam pa si trditi, da bo v že v zelo bližnji prihodnosti popolnoma revolucionaliziralo procese tudi na vašem delovnem mestu. Na bolje!

Dobrodošli v zmagovalni Team.

 

Še več koristnih informacij o Microsoft Teams »

 

Si želite izvedeti, kako so skupek orodij Microsoft Teams vpeljali v uspešno in hitro rastoče proizvodno podjetje CNC P&K — PUŠNIK d.o.o.?

Želim prebrati celotno študijo primera vpeljave rešitve MS Teams v proizvodnjo

 

Tukaj smo za vas

Zaupajte nam svoj e-mail naslov in z veseljem vas bomo obveščali o trendih in novostih s področjih sodobnih informacijskih tehnologij.


Skupini stroka.si, podjetju Stroka produkt d.o.o., izrecno dovoljujem obdelavo zgoraj navedenih osebnih podatkov za obveščanje o novicah, povezanih z aktualnim dogajanjem, dogodkih in ostalih pomembnih dosežkih Skupine stroka.si. Prav tako se strinjam s politiko varstva osebnih podatkov.